Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba Xenofónta (KRBcB01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRBcB01 - Četba Xenofónta, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po skončení kurzu bude student mít osvojenou slovní zásobu přečteného řeckého textu tak, aby ho bez pomoci slovníku dokázal adekvátně přeložit; student bude schopen vysvětlit příslušné gramatické jevy v textu v rozsahu odpovídajícím předmětu Řecká mluvnice I a II; pracovat s řeckým textem tak, aby se slovníky a mluvnicí byl schopen samostatné četby.

Osnova

1. Úvod do textové kritiky, její využití při práci s originálním textem; využití komentovaných vydání; úvod do literární tvorby Xenofónta;2.-12. Četba a interpretace vybraných kapitol (rozsah probíraného textu v jednotlivých seminářích odpovídá přibližně jedné straně textu teubnerské edice): nácvik adekvátního českého překladu řeckého originálu (rozdíl mezi doslovným překladem a překladem adekvátním, hledání odpovídajících výrazových prostedků v českém jazyce pro jednotlivé řecké konstrukce a vazby), určování gramatických kategorií určování souřadných a podřadných souvětí, identifikace druhů vedlejších vět a jejich formálních charakterických rysů.

Literatura

XENOPHON. O Kýrově vychování [Xenofón, 1970]. Praha: Svoboda, 1970. infoHoffmeister, F. Výbor ze spisů Xenofontových, I. Úvod a text, II. Poznámky a slovník. Praha 1910.LIDDELL, H. G. Greek-English lexicon :revised supplement. Edited by P. G. W. Glare. Oxford: Clarendon Press, 1996. xxxi, 320. ISBN 0-19-864223-7. infoSmyth, H.W. Greek Grammar. Revised by G.M. Messing. Harvard Univ. Press 2002 (1. vyd. 1920)LEPAŘ, František. Nehomérovský slovník řeckočeský. V Mladé Boleslavi: Karel Vačlena, 1892. 1181 s. infoMluvnice jazyka řeckého. Edited by Jindřich Niederle - Václav Niederle - Ladislav Varcl. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2000. 288 s. ISBN 80-7021-283-7. infolibovolné kompletní komentované vydání

Požadavky

Znalost normativní mluvnice klasické řečtiny (v rozsahu látky probírané v rámci předmětu KRBcA01 a 02).

Garant

doc. Mgr. Irena Radová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Steklá, Ph.D.