Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z čínské lingvistiky (KSCB901)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSCB901 - Vybrané kapitoly z čínské lingvistiky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je uvést do problematiky studia některých témat čínské jazykovědy. Základní myšlenkou je představit dílčí disciplíny čínské jazykovědy, které se zabývají některými důležitými jazykovými jevy. Kurz má za cíl vytvořit studentům potřebný terminologický kontext pro diskusi kolem studia různých aspektů čínského jazyka. Kurz bude probíhat hlavně ve formě přednášek, do této teoretické části budou patřit např. základní charakteristika některých disciplín (fonologie, lexikologie, gramatika, lexikografie), pojednání o dílčích tématech (slovní druhy, tradiční filologie, čínská slabika, dialekty) a jiné. Praktická část bude zahrnovat referáty na vybraná témata a následná diskuse. Pro větší názornost se použijí některé texty jako ukázková četba.

Osnova

(0) Úvodní informační hodina, obsah kurzu – čínská jazykověda(1) Základní informace, dílčí disciplíny, terminologie, bibliografie(2) K dějinám čínské jazykovědy(3) Tradiční čínská filologie(4) Rozmanitost čínské slabiky(5) Vybrané gramatické pojmy čínštiny(6) Čínská lexikologie a slovní zásoba(7) Čínská lexikografie(8) Slovní druhy v čínštině(9) Vliv západní jazykovědy na čínskou(10) Jazyky Číny(11) Čínská dialektologie(12) Znaky s vícerou výslovností

Požadavky

TYP_STUDIA ( N )

Garant

doc. Lucie Olivová, MA, Ph.D., DSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Plucar, Ph.D.