Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní čínština pro neoborové studenty II (KSCX02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSCX02 - Moderní čínština pro neoborové studenty II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu student dosáhne úrovně mírně pokročilý jazykových oblastech:- mluvení: student bude schopen reprodukovat základní konverzační schémata v konverzačních situacích, které rámcově určuje učebnice Moderní čínštiny pro nesinology(Lekce 5-10). Zároveň bude schopen samostatně aplikovat tyto schémata na jiné konverzační situace a témata.- čtení: student prokáže znalost čtení jednoduchých konverzačních textů uvedených v učebnici Moderní čínština pro nesinology (Lekce 5-10). Dále bude schopný aplikovat znalost gramatických jevů moderní čínštiny, slovní zásobu a principy čtení na neznámý text, který je svou úrovní ekvivalentní konverzačním textům Učebnice moderní čínštiny I (Lekce 5-10).- psaní: Student si osvojí základní principy psaní čínských znaků, jejich vnitřní stavby a práci se slovníkem. Student bude schopen aktivně reprodukovat psaný text v učebnici Moderní čínštiny pro nesinology(Lekce 5-10) a využije dosažených znalostí při tvorbě vlastního textu. Celkový počet aktivní znalosti znaků rámcově určuje učebnice Moderní čínštiny pro nesinology(Lekce 5-10)- poslech: Student bude schopen porozumět záznamům konverzačních situací v učebnici Moderní čínštiny pro nesinology a Učebnice čínské konverzace.

Osnova

1. Opakování, slovíčka L52. Lekce 5: gramatický výklad: adverbiální komplement, vyjádření budoucnosti, fázové slovesa, komparativ.3. Lekce 5: cvičení, čtení ve znacích a konverzace, slovíčka L64. Lekce 6: gramatický výklad: otázka na množství, urční místa: záložky, předložka zai,sloveso existence you; adverbium dou, gramatické cvičení5. Lekce 6: cvičení, čtení ve znacích a konverzace, slovíčka L76. Opakovací test, gramatické cvičení a konverzační cvičení7. Lekce 7: gramatický výklad: dvojslabičné záložky, pťedložky a slovosled, zdůrazövací konstrukce; cvičení8. Lekce 7:gramatický výklad: slovesa směrově modifikovaná a slovosled, počítání nad 100; čtení, gramatické cvičení, slovíčka L89. Lekce 8:cvičení, gramatický výklad: slovesa výsledkově modifikovaná, adverbiální komplement,čtení,10.Lekce 8: cvičení, konverzace: kolik je hodin.11. Lekce 9: cvičení, konverzace, gramatický výklad: slovesné numerativy, nepřímý předmět12. Lekce 10: cvičení, konverzace, gramatický výklad: porovnání a stupňování přídavných jmen, vedlejší věty podmiňovací

Literatura

povinná literaturaKol. autorů. Moderní čínština pro nesinology. Olomouc: Univerzita Palackého, 2011.doporučená literaturaNáhradní obsah: Švarný, Oldřich a David Uher: Hovorová čínština. Úvod do studia hovorové čínštiny [Colloguial Chinese. An Introduction to the Chinese Language]. Olomouc: Univerzita Palackého 2001, 190 p. ISBN 80-244-0298-X.UHER, David, Xuemin LIU a Jakub VYKOUKAL. Učebnice čínské konverzace. Vyd. 1. Praha: Leda, 2007. 223 s. +. ISBN 978-80-7335-109-0. infoTranskripce čínštiny. Edited by Hana Třísková. Praha: Česko-čínská společnost, 1999. ix, 133 s. ISBN 80-902515-1-X. infoneurčenoTŘÍSKOVÁ, Hana, Tchang Jün-Ling RUSKOVÁ a Drahomír ILLÍK. Česko-čínská konverzace. Praha: Academia, 1991. ISBN 80-200-0388-6. info

Požadavky

RLB130 Moderní čínština I || KSCX01 Moderní čínština I Kurz vyžaduje absolvování kurzu Moderní čínština I (RLB130, KSCX01)

Garant

doc. Lucie Olivová, MA, Ph.D., DSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Plucar, Ph.D.