Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská stylistika (LJBcA17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LJBcA17 - Latinská stylistika, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu budou studenti umět:kontrastivně srovnat vyjadřovací prostředky češtiny a latiny klasického období s přihlédnutím k frazeologii;analyzovat stylově různorodé latinské texty, dokumentující sociální a funkční rozdíly latinského jazyka a také jeho chronologický vývoj v rámci literární tradice pozdějších období;vytvořit krátký latinský text.

Osnova

1. Pádosloví, vybrané syntaktické jevy.2. Latinská frazeologie, zvláštnosti latiny - kontrastivní srovnání výrazových prostředků v češtině a v latině klas. období.3. Zvláštnosti básnického jazyka.4. Rozbor ukázek různých stylů latinského textu dokumentujících: a) sociální a funkční diferenciaci latiny v antice (2. stol. př. Kr. - 2. stol. po Kr.) a b) chronologický vývoj spisovného jazyka v antice s výhledem do období pozdějších.

Literatura

NOVOTNÝ, František. Historická mluvnice latinského jazyka. Sv. 2, Skladba; Nauka o slohu; Přehled dějin latinského jazyka. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1955. 361 s. infoHRUBÝ, P. a K. HRDINA. Cvičebnice jazyka latinského pro vyšší gymnasia. Praha, 1933. infoMENGE, H. Repetitorium der lateinischen Syntax und Stilistik. Wolfenbüttel, 1914. infoMAURACH, G. Lateinische Dichtersprache. 1995. infoMENGE, Hermann. Lehrbuch der lateinischen Syntax und Semantik. Edited by Friedrich Maier - Thorsten Burkard - Markus Schauer. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 2000. xxxviii, 1. ISBN 3-534-13661-6. infoMAURACH, Gregor. Lateinische Stilübungen :ein Lehrbuch zum Selbstunterricht. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1997. 160 s. ISBN 3-534-13692-6. info

Požadavky

LJBcA04 Latinská mluvnice V Úspěšné ukončení latinské mluvnice IV.

Garant

prof. PhDr. Jana Nechutová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Daniela Urbanová, Ph.D.