Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká latina a literatura (LJPG06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LJPG06 - Středověká latina a literatura, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář poskytne uvedení do problematiky středověké latiny jako kulturněhistorického a jazykového fenoménu, který navazuje na latinský jazyk a latinskou literární kulturu antického starověku. Účastníci budou poučeni o základních charakteristikách středolatinského jazyka a formách středověké latinské poezie a prózy. Seminář bude věnován také práci s primárními písemnými prameny, speciálně se zaměřením na středověké literární texty bohemikální provenience. V rámci semináře budou účastníci seznámeni s e-learningovým kurzem, který je koncipován jako podpora výuky latinské literatury evropského středověku.

Osnova

1. Předmět a časové vymezení středověké latiny; konstitutivní prvky středověké latiny (latina klasická, vulgární, křesťanská); základní pomůcky ke středověké latině (slovníky, konkordance, elektronické databáze textů)Četba rukopisů (transkripce, zkratky, citování autorit)2. Formy a žánry středověké latinské prózy; formy středolatinské poezie (metrická, rytmická a rytmometrická poezie)Příprava kritické edice rukopisů (identifikace autorit, elektronické databáze textů, software CTE)

Literatura

NECHUTOVÁ, Jana . Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha: Vyšehrad, 2000. 368 s. ISBN 80-7021-305-1. infoSPUNAR, Pavel. Kultura středověku. 2. pozměn. a dopl. vyd. Praha: Academia, 1995. 226 s. ISBN 80-200-0547-1. infoNECHUTOVÁ, Jana. Středověká latina. 2. opr. a rozš. vyd. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1995. 124 s. ISBN 80-210-1059-2. infoVIDMANOVÁ, Anežka. Laborintus :latinská literatura středověkých Čech. Vyd. 1. Praha: KLP-Koniasch Latin Press, 1994. 222 s. ISBN 80-901508-6-1. info

Garant

doc. PhDr. Daniela Urbanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Mutlová, M.A., Ph.D.prof. PhDr. Jana Nechutová, CSc.doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D.