Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Redakční práce (LMKA07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LMKA07 - Redakční práce, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřen na získávání znalostí a dovedností, které potřebuje nakladatelský redaktor při přípravě knižního titulu – od rukopisu až ke knize uváděné na trh.Po absolvování kurzu:- bude student schopen orientovat se v chodu nakladatelství;- bude student schopen orientovat se ve fungování knižního trhu;- zvládne korektorskou práci;- získá základní znalosti a dovednosti nutné k výkonu práce literárního redaktora.

Osnova

The course will aim to give students the main knowledge and skills, which the editor needs to prepare a book title - from the handwriting to the book introduced on a fair.At the end of the course student should be able to:- understand book market;- understand operation of publishing house;- make proofreading;- make other basic works of an editor.Osnova:- kniha jako hmotný artefakt, části knihy (přebal, obálka, desky, předsádka, knižní blok atd.),- knižní trh, jeho zákonitosti a funkce, reklama, vztahy nakladatelství – distribuce – knihkupec – čtenář,- provoz nakladatelství,- spolupráce s autorem – práce na rukopisu, lektorské posudky,- nakladatelská smlouva – tvorba smlouvy, typy smluv,- spolupráce s technickým redaktorem, grafikem, výtvarníky,- korektury, pravidla pro zpracování korektur a korektorské značky,- technické a vydavatelské údaje v knize (copyright, tiráž, ISBN),- doprovodné texty (na obálku, desky, přebal – záložky, redakční poznámka, vysvětlivky, předmluva, doslov, poděkování),- typografické minimum, výtvarná stránka knihy,- ediční plán, zásady sestavování.

Literatura

doporučená literaturaPISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha :příručka pro nakladatele. 3., dopl. a přeprac. vyd. Příbram: Pistorius & Olšanská, 2011. 280 s. ISBN 9788087053508. infoneurčenoMAGINCOVÁ, Dagmar. Příručka nakladatelského redaktora. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2008. 139 s. ISBN 978-80-86818-83-2. infoEditor a text :úvod do praktické textologie. Edited by Jiří Flaišman - Michal Kosák - Rudolf Havel - Břetislav Štorek. Vyd. 2. Praha: Paseka, 2006. 182 s. ISBN 80-7185-653-3. infoKOČIČKA, Pavel, Filip BLAŽEK a Libuše MOHELSKÁ. Praktická typografie. 2. vyd. Brno: Computer Press, 2004. xiv, 288 s. ISBN 80-7226-385-4. infoVAŠÁK, Pavel. Textologie :teorie a ediční praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 1993. 235 s. ISBN 80-7066-638-2. infoPAVLÁT, Leo. Tajemství knihy [Pavlát, 1982]. 1. vyd. Praha: Albatros, 1982. 205 s. : i. info

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luisa Nováková, Ph.D.