Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie Středomoří (MED55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MED55 - Geografie Středomoří, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je představit přírodní prostředí, krajinu, společnost, hospodářství a kulturu v regionu Středozemního moře a okolních zemích. Předmět představuje základní vstup do problematiky, představuje Středomoří jako celek (geografický region) a diskutuje jeho sjednocující prvky a současně jeho vnitřní diferenciaci.

Osnova

1. Úvod: organizace kurzu. Středomoří jako přírodní, historický, kulturní, politický region? Vymezení území. Subregiony (vnitřní členění) Středomoří.2. Přírodní podmínky: klimatické typy; hydrologie Středozemního moře.3. Přírodní podmínky: reliéf; tektonika a orogeneze; přírodní rizika; vnitrozemská hydrologie.4. Krajina: biogeografické oblasti, historický vývoj krajiny.5. Historická geografie Středomoří, historické regiony, mocenská centra ve starověku, středověku a raném novověku.6. Obyvatelstvo: religiózní a etnická struktura. Populační vývoj od poloviny 20. století. Současný demografický vývoj ve Středomoří ve srovnání s jinými makroregiony světa, vnitřní diferenciace demografického vývoje v regionech Středomoří a ve vybraných státech.7. Osídlení a urbanizace: typy osídlení, stupeň urbanizace, hlavní aglomerace. Vzdělanostní a ekonomická struktura obyvatelstva.8. Hospodářství: ekonomický rozvoj (HDP a index lidského rozvoje) v komparaci s jinými makroregiony, vnitřní diferenciace uvnitř Středomoří; výskyt chudoby; struktura ekonomiky (primér, sekundér, terciér).9. Hospodářství: nerostné suroviny; zemědělské regiony a hlavní průmyslová centra.10. Cestovní ruch: význam cestovního ruchu v ekonomice, specializace cestovního ruchu, hlavní destinace.11. Politická struktura: historie utváření států v moderní době; současné politické systémy; volební systémy.12. Politické konflikty: Kypr, Palestina, Lybie, Západní Sahara.13. Politická a ekonomická integrace Středomoří; vztahy s EU.

Literatura

doporučená literaturaThe physical geography of the Mediterranean. Edited by Jamie Woodward. New York: Oxford University Press, 2009. xxxvi, 663. ISBN 9780199268030. info

Požadavky

! OBOR ( SGRR ) && ! OBOR ( GEOG ) && ! OBOR ( FG ) && ! OBOR ( KART ) && ! OBOR ( RGRR ) && ! OBOR ( UZ ) && ! OBOR ( APGI ) && ! OBOR ( APGE ) && ! FAKULTA ( PřF )Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

RNDr. Petr Daněk, Ph.D.RNDr. Vladimír Herber, CSc.Mgr. et Mgr. Gustav Novotný