Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zlomové okamžiky v dějinách Středomoří (MEDMgr02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEDMgr02 - Zlomové okamžiky v dějinách Středomoří, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude schopen vysvětlit zvláštnosti vývoje středomořské oblasti ve starověku a v raném středověku na základě předpokladů geologických, geografických, klimatických i na základě vztshů této oblasti k jiným starověkým civilizacím.Bude s to posoudit význam středomořských starověkých kultur pro rozvoj civilizace a vzdělanosti v Evropě jako celkuBude moci zdůvodnit změny, které v oblasti Středomoří proběhly a ocenit jejich důsledkyBude moci porovnat vývoj ve středomořském bazénu a v oblasti střední Evropy a vysvětlit jeho paralely i rozdíly.

Osnova

1) Úvod: Geologické utváření středomořského bazénu, vývoj jeho klimatu od paleolitu po středověk(včetně), středomořská vegetace, fauna, ložiska nerostných surovin ve Středomoří.2) První civilizační zlom: nejstarší zemědělské kultury a změny v typech osídlení: Malé Asie, Egypta, Řecka a Itálie.3) Doba bronzová ve Středomoří, první nositelé zdejší kultury, známí svým jazykem, etnicitou.Středomoří a stěhování Indoevropanů.4) Středomoří pod vlivem vyspělých civilizací Předního Východu, vznik státní organizace, písma.5) Otázka samostatnosti antického vývoje ve Středomoří: Řecko a jeho kultura ve vztahu k dalším středomořským oblastem a k nejstarším civilizacím světa.6) Etnika a jazyky na územ í starověké Itálie. Indoevropané a ostatní, Italská doba železná (od 12. Stol. př. Kr.)7) Stěhování národů ve 13.-11. stol. př. Kr. a jeho vliv na Středomoří.8) Důsledky ovládnutí středomořského prostoru Římem.9) Nová etnika ve Středomoří mezi 4. Stol. př. Kr. (migrace Keltů) a 5. Stol př. Kr. (Vrcholné velké stěhování národů). Důsledky přechodu od antiky ke středověku.10) Rozdělení středomořské oblasti v době muslimských výbojů. Kulturní přínos muslimů ve Středomoří.11) Byzanc v boji o Středomoří. Frankové jako evropská velmoc a jejich vliv ve Středomoří.12) Slované a jejich usidlování ve Středomoří, jejich akulturace a vlastní kulturní přínos.13) Shrnutí: Středomoří jako centrum multietnického kulturního vývoje.

Literatura

povinná literaturaBednaříková, Jarmila: Stěhování národů. Praha: Vyšehrad 2007.Bednaříková, J. – Homola, A.- Měřínský, Z: Stěhování národů a východ Evropy. Praha: Vyšehrad 2006.Burian, Jan. Římské impérium :vrchol a proměny antické civilizace. Vyd. 2., dopl. Praha : NS Svoboda, 1997. 237 s. ISBN 80-205-0536-9. infoDějiny Byzance. Praha 1994.Bednaříková, J. – Homola, A.- Měřínský, Z: Stěhování národů a východ Evropy. Praha: Vyšehrad 2006.Dvořák Josef.: Geologická minulost země. Praha 1972.Burian, Jan.-Oliva, Pavel: Dějiny antického Středomoří. Praha 1984.doporučená literaturaKysučan, L.: Oni a my. Olomouc 2010.Urbanová, Daniela – Blažek, Václav: Národy starověké Itálie, jejich jazyky a písma. Brno 2008.Childe, Gordon: Na prahu dějin. Praha 1966.Burian, Jan. Římské impérium :vrchol a proměny antické civilizace. Vyd. 2., dopl. Praha : NS Svoboda, 1997. 237 s. ISBN 80-205-0536-9. infoA. A. Bartoněk: Písmo a jazyk mykénské řečtiny. Praha 2007.Bednaříková, Jarmila: Attila. Hunové, Řím a Evropa. Praha: Vyšehrad 2012.Češka, Josef. Zánik antického světa. Praha 2000.Dahlheim, W.: U kolébky Evropy. Praha 2006.

Požadavky

! OBOR ( DST ) && ! OBOR ( DEST )absolvování bakalářského stupně oboru Středomořská studia

Garant

doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.