Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makedonština pro začátečníky (MK_01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MK_01 - Makedonština pro začátečníky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřen na osvojení základů tohoto jihoslovanského jazyka, jeho písemné i mluvené podoby. V úvodní hodině jsou studenti stručně seznámeni se základními charakteristikami makedonského jazyka a jeho odlišnostmi od ostatních slovanských jazyků (především ve srovnání s češtinou), v průběhu semináře by pak měli získat zevrubnější povědomí o hláskosloví, tvarosloví a skladbě makedonského jazyka. Studenti si postupně osvojí základní lexikum a jednoduše komunikují v makedonštině na základní témata (seznámení, moje rodina, v restauraci, mluvíme po telefonu apod.).

Osnova

1. Úvodní hodina - obecná charakteristika makedonského jazyka (příslušnost ke skupině jihoslovanských jazyků, balkánský jazykový svaz, kodifikace spisovné makedonštiny, jmenná a slovesná soustava, přízvuk, přízvukové celky, kategorie určenosti atd.), azbuka.2. Jednoduchá kontaktní konverzace - pozdravy, seznamování se, rozloučení; prézens slovesa být, osobní zájmena.3. Ukazovací zájmena, tázací konstrukce, národnost, můj obvyklý den.4. Futurum slovesa být, kosntrukce treba da + bide, příslovce času a místa, dny v týdnu, měsíce.5. Moje rodina, minulý čas slovesa být, tázací konstrukce se zájmeny, přivlastňovací zájmenná adjektiva.6. Dělení sloves na tři třídy podle zakončení prézentního kmene, prézens.7. Substantiva - koncovky maskulin, feminin a neuter; tvoření plurálu. 8. Člen - trojí určitý člen, (bezpříznakový tvar, příznakové tvary - prostorová určenost); distribuce postpozitivního členu podle zakončení substantiva; využití členu.9. Adjektiva - formy, člen, tvorba komparativu a superlativu.10. Předložky a jejich využití.

Literatura

Bicevska, Kita: Početen kurs po makedonski jazik za stranci, Skopje 1995.DOROVSKÝ, Ivan a Dragi STEFANIJA. Češko-makedonski i makedonsko-češki rečnik. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 317 s. ISBN 80-210-2994-3. infoHORA, Karel a František Václav MAREŠ. Makedonsko-češki rečnik. Vyd. 1. Praha: Euroslavica, 1999. 638 s. ISBN 80-85494-51-5. infoMAREŠ, František Václav. Makedonská gramatika (Přít.) : Makedonska gramatika (Souběž.) : Makedonsko-český slovník. infoRIBAROVA, Zdenka. Cvičebnice makedonštiny. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 166 s. ISBN 80-210-1889-5. infoTASEVSKA, Roza. Makedonski so maka. Skopje: Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij", 2007. 206 s. infoVIDOESKI, Božidar. Pravopis na makedonskiot literaturen jazik. 12. izm. izd. Skopje: Prosvetno delo, 1994. 151 s. info

Garant

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.

Vyučující

Bc. Katerina Dimovska