Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makedonština pro pokročilé (MK_04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MK_04 - Makedonština pro pokročilé, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po zavrsuvanjeto na ovoj kurs studentot moze da ja razbere glavnata ideja vo kompleksni tekstovi so konkretna i so apstraktna sodrzina. Moze da komunicira relativno tecno i spontano so rodeni zboruvaci na makedonskiot jazik. Moze da napise tekst na tema obrabotena na casovite, bez mnogu problemi i so malku greski.

Osnova

Formite na glagolite vo makedonskiot standarden jazik. Značenje i upotreba na glagolskite formi. Kategorijata vid nasprema kategorijata vreme. Valentnost (sintaksička konotacija). Od glagolot kon imenkata (nominalizacija). Kategorijata opredelenost kaj imenskata sintagma. Vidovi prirok (predikat). Tekstovi na razlicni temi, izvadoci od romani, raskazi i statii od dnevniot pecat.

Literatura

DOROVSKÝ, Ivan a Dragi STEFANIJA. Češko-makedonski i makedonsko-češki rečnik. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 317 s. ISBN 80-210-2994-3. infoMINOVA-GURKOVA, Liljana. Makedonski jazik za stranci. Skopje: Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij", 2000. 241 s. ISBN 9989-43-102-7. infoBICESKA, Kita. Početen kurs po makedonski jazik za stranci. Skopje: Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij", 1995. 201 s. : i. infoKONESKI, Kiril. Makedonski jazik za stranci., Sreden kurs. Skopje: Univerzitet "Kiril i Metodij", 1991. 157 s. info

Garant

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.

Vyučující

Bc. Katerina Dimovska