Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dokumentační praktikum (MUI_17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUI_17 - Dokumentační praktikum, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz má za cíl naučit studenty získávat informace z písemných a hmotných trojrozměrných dokumentů a vědecky s nimi pracovat v kontextu muzejního prostředí. Po jeho skončení budou studenti ovládat základní principy a metody získávání informací a jejich následného zpracování. Tyto znalosti pak budou schopni realizovat v rámci vlastního výzkumu a dokážou vytvořit vlastní odborný text z oblasti muzejnictví na jimi zvolené téma. Budou schopni identifikovat jednotlivé muzejní dokumenty a analyzovat jejich obsah.

Osnova

Sběr a dokumentace v terénu. Topografie, nálezové situace, foto a videodokumentace, geodetické zaměření. Práce s technickými prostředky.Dokumentace v laboratoři. Zpracování získaných předmětů.Registrace, práce s přírůstkovými knihami, dokumentačními a katalogizačními kartami, využívání výpočetní techniky.Pozorování, evidence movitého kulturního dědictví v památkové péči, galeriích a muzeích na konkrétních příkladech.Využívání výpočetní techniky (různé databázové systémy).

Literatura

NEUSTUPNÝ, Jiří. Muzeum a věda. Praha 1968.Naslouchat hlasům paměti :teoretické a praktické aspekty orální historie. Edited by Miroslav Vaněk - Pavel Mücke - Hana Pelikánová. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2007. 224 s. ISBN 978-80-7285-089-1. info

Garant

Mgr. Otakar Kirsch, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Otakar Kirsch, Ph.D.