Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ediční činnost v muzeích (MUI_296)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUI_296 - Ediční činnost v muzeích, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude seznámen se všemi aspekty při ediční a redakční práci v paměťových institucích, budou představena specifika jednotlivých druhů publikačních výstupů (katalog a průvodce, vědecký katalog, sborník, populárně-naučná publikace, periodické a neperiodické tiskoviny, webové prezentace a elektronické dokumenty, ediční činnost jako součást výzkumné práce, informační báze a rejstříky apod.). Získá přehled o platné legislativě upravující ediční činnost, pozornost bude věnována zejména autorskému zákonu, a o ekonomických a marketingových aspektech ediční činnosti. Opomenuta nezůstane praktická stránka ediční činnosti, tedy proces redakční a předtiskové přípravy a tisku samotného, včetně nejnovějších trendů v elektronickém publikování.

Osnova

Druhy publikačních výstupů a jejich specifika;proces redakční přípravy textů a publikací (ediční plány a redakční strategie, redakční rada, práce editora, redaktora, technická redakce, specifika tištěné a elektronické publikace);předtisková příprava a tisk;specifika ediční činnosti v souvislosti s vědou a výzkumem; legislativa;ekonomika a marketing ediční činnosti;nové trendy a možnosti – e-book, webové portály, internetová periodika.

Literatura

BEDNÁŘ, Vojtěch. Internetová publicistika. Vyd. 1. Praha: Grada, 2011. 210 s. ISBN 9788024734521. infoPOKORNÝ, Milan a Dana POKORNÁ. Redakční práce :jak připravit text k publikování. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2011. 217 s. ISBN 9788024737737. infoDVOŘÁKOVÁ, Zdenka. DTP a předtisková příprava :kompletní průvodce od grafického návrhu po profesionální tisk. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2008. 288 s. ISBN 978-80-251-1881-8. info

Garant

prof. Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavla Stöhrová