Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny českého muzejnictví I. (MUKS03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUKS03 - Dějiny českého muzejnictví I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je získat přehled o celkovém vývoji muzejních institucí, s nimi souvisejícího sběratelství a teoretickém uvažování o muzejním fenoménu na území historických českých zemí. Studentky a studenti budou schopni pochopit důležité trendy ve vývoji muzejnictví v Čechách na Moravě a ve Slezsku a budou je umět zařadit do dobového kulturního, politického a myšlenkového kontextu. Budou schopni zhodnotit význam muzejních institucí, jejich sbírek a jednotlivých muzejních pracovníků v dějinách tohoto oboru. Budou umět popsat přínos českých zemí pro rozvoj muzeologického myšlení ve světě.

Osnova

Prameny a literatura k dějinám českého muzejnictví.Metodické problémy zpracování dějin českého muzejnictví.Předpoklady vzniku muzeí v českých zemích.Vznik a charakter zemských muzeí v 1. pol. 19. stol.Palackého program Národního muzea.Počátky a rozvoj regionálních a specializovaných muzeí v 60. - 90. letech 19. stol.

Literatura

Špét, Jiří. Přehled vývoje českého muzejnictví (do roku 1945). 2. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2004.Špét, Jiří: Muzea ve vývoji společnosti a národní kultury. Praha b.d.SKLENÁŘ, Karel. Obraz vlasti :příběh Národního muzea. Vyd. 1. V Praze: Paseka, 2001. 419 s. ISBN 80-7185-399-2. infoNEKUDA, Vladimír. 150 let Moravského musea v Brně : stručný přehled historického vývoje. V Brně: Moravské museum, 1969. infoSKLENÁŘ, Karel. Společnost Národního muzea v dějinách i současnosti. Praha 2007.150 let Národního muzea v Praze. Praha 1968Památky Univerzity Karlovy. Edited by Josef Petráň. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 1999. 363 s. ISBN 80-7184-855-7. infoKALUS, Jaromír, Jiří PERNES a Vladimír TKÁČ. Muzea na Moravě a ve Slezsku. Ostrava: Profil, 1988. info

Garant

prof. Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Otakar Kirsch, Ph.D.