Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzejní dokumentace (MUKS17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUKS17 - Muzejní dokumentace, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci kurzu se studenti seznamují s teoretickým vymezením nejen obecných termínů dokumentace, informace, komunikace, ale i jejich aplikací na poměry v muzeích. Po skončení kurzu budou studenti a studentky schopni popsat specifika muzejní dokumentace a porovnat je se způsobem dokumentace v příbuzných oborech. Porozumí procesu vzniku muzejního dokumentu, jeho tezauraci a využití v rámci muzejní prezentace. Dokážou vysvětlit význam jednotlivých muzejních dokumentů v rámci muzejní činnosti a budou schopni analyzovat jejich obsah.

Osnova

Pojem a obsah muzejní dokumenatce v kontextu s dalšími hlavními muzejními činnostmi.Terminologie, metodologie, literatura.Historický vývoj: antické počátky sbírkové evidence, evidence ve středověku, inventáře. Změny obsahu a pojetí v rámci vývoje profilování muzejnictví.Muzejní dokumentace 20. století. Základní pojmy (informace, dokument, muzejní sbírkový předmět), srovnání pojmů, různá pojetí a definice.Muzejní dokumentace v českých zemích a v zahraničíSpecifické problémy dokumentace v jednotlivých oborech:a) historické a společenské vědy: prehistorie, starší dějiny, novější dějiny a současnost, etnografie, literatura, hudba, divadlo, výtvarné umění, dějiny vědy a techniky.b) přírodní vědy (systematické a ekologické pojetí): geologické vědy, zoologie, botanika, antropologie.Dokumentace primární, sekundární, doprovodná (průvodní).Sbírková evidence a dokumentace. Charakteristika evidence, chronologická evidence, katalogizace.Systémy a způsoby sbírkové evidence. Problémy deskripce a klasifikace.Práce s dokumentačními a evidenčními prostředky (karty, počítače a jejich využití).Obsah dokumentačních záznamů. Pomocné záznamy.Typy a klasifikace muzejních sbírek. Dokumentace činnosti muzeí.

Literatura

Beneš, Josef: Muzeum a sbírky. Praha 1977Beneš, Josef: Základy muzeologie, Opava 1997Gluziňski, Wojciech: U podstaw muzeologii. Warszawa 1980K aktuálním otázkám muzejní dokumentace a prezentace vědeckotechnického vývoje. BrnoMuzeum a dokumentace přírodního prostředí a způsobu života. OpavaSTRÁNSKÝ, Zbyněk. Úvod do studia muzeologie :určeno pro posluchače International Summer School of Museology - ISSOM. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1995. 114 s. ISBN 80-210-0703-6. infoVýběr odborných prací z muzeologické literaturyMaroević, Ivo. Introduction to Museology - the European Approach. Munich 1998.

Garant

prof. Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Otakar Kirsch, Ph.D.