Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná fonetika a fonologie (NI01_02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NI01_02 - Obecná fonetika a fonologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs se soustřaďuje na obecné problémy základní lingvistické discipíny - fonetiky a fonologie. Cílem je ukázat studentům význam fonetických a fonologických poznatků pro pochopení jazyka, seznámit je s terminologií a metodami fonetických výzkumů a fonologických interpretací stavby jazyka.

Osnova

I. Fonetika, charakteristika disciplíny, její postavení v rámci lingvistiky.II. Jazyk mluvený a jazyk psaný, jejich funkce, priority.III. Transripce, její smysl. Transkripční systémy.IV. Metody současné fonetiky.V. Organogenetický základ řeči.VI. Organogenetická fonetika. Artikulace, relevantní a irelevantní rysy artikulace.VII. Vokalismus z artikulačního hlediska. Systematika vokálů.VIII. Konsonantismus, systematika konsonantů z artikulačního hlediska.IX. Akustická stránka řeči. Akustický a auditivní pohled na jazyk, teorie slyšení řečového signálu.X. Prozodické prostředky řeči z artikulačního a akustického hlediska.XI. Členění souvislé řeči.XII. Hlásky v řetězcích, změny hlásek v proudu řeči - přehled.XIII. Fonologie, podstata fonologického pohledu na jazyk.XIV. Základní směry fonologických bádání v současnosti.

Literatura

povinná literaturaSpeciální germanistickou odbornou literaturu zadává učitel vedoucí semináře.Další literatura v publikaci na Elportálu.doporučená literaturaKRČMOVÁ, Marie . Fonetika a fonologie. 2. doplněné. Brno: Masarykova univerzita Eplortál, 2008. 215 s. none. ISSN 1802-128X. URL infoPALKOVÁ, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny :s obecným úvodem do problematiky oboru. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1994. 366 s. ISBN 80-7066-843-1. infoManual of Phonetics. Amsterdam: North-Holland publishing company, 1968. infoKRČMOVÁ, Marie . Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. 2., doplněné. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2007. 194 s. none. ISBN 978-80-7368-405-1. info

Požadavky

První cyklus,výuka podává základní informace o oboru.

Garant

prof. PhDr. Marie Krčmová, CSc.

Vyučující

PhDr. Aleš Bičan, Ph.D.Mgr. Marta Kostelecká