Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia nizozemského jazyka (NI01_05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NI01_05 - Úvod do studia nizozemského jazyka, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se s předmětem zkoumání, metodami a tendencemi současné nizozemské lingvistiky. V centru našeho zájmu bude otázka, co je lidská řeč, jak na ni máme nebo můžeme nahlížet a jakými způsoby ji lze zkoumat. Obeznámíme se se základy jednotlivých lingvistických disciplín, se současnou nizozemskou jazykovou politikou a také se zdroji informací o nizozemštině, potřebnými pro studium.Na seminářích budeme hledat řešení konkrétních úkolů, zadaných k právě probíranému tématu.

Osnova

Základní okruhy probíraných témat:1. Jazyk, jazykověda, různé úhly pohledu.2. Typologická klasifikace jazyků.3. Genetická klasifikace jazyků.4 - 8. Jazykovědné disciplíny.9. Jazyková variace a jazyková politika.10. Nizozemština ve světě.11. Zdroje informací.12. Opakování

Literatura

Černý, J., Dějiny lingvistiky, Votobia 1996;Bennis, H., Syntaxis van het Nederlands, Amsterdam University Press 2000;Smedts, W./Paardekooper, P.C., De Nederlandse taalkunde in kaart, Leuven 1999;VRIES, Jan de., Peter BURGER a Roland WILLEMYS. Het verhaal van een taal :negen eeuwen Nederlands. 5de dr. Amsterdam: Prometheus, 1995. 315 s. ISBN 90-5333-423-8. infoUHLENBECK, E. M. Taalwetenschap :een eerste inleiding. 's-Gravenhage: De Ned. Boek- en Steendrukkerij V/H H. L. Smits, 1972. 72 s. ISBN 90-70043-01-7. infoJanssen, Theo (red.). Taal in gebruik. Een inleiding in de taalwetenschap. Sdu: 2003.

Požadavky

Jedná se o povinný předmět pro studenty prvního ročníku oboru nizozemský jazyk a literatura. Vyučovacím jazykem je čeština, avšak základní znalosti nizozemštiny jsou také nutné.

Garant

Mgr. Marta Kostelecká

Vyučující

Mgr. Marta KosteleckáMgr. Alexandra Andreasová, Ph.D.