Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fachsprachen (NJII_3243)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NJII_3243 - Fachsprachen, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška se zabývá teorií odborného jazyka z hlediska gramatického i z pohledu lingvistiky textu. Těžištěm práce v semináři je seznámení se specifiky překladu odborných textů, dále práce s ukázkami textů právnického (dostupné vzory právních dokumentů) hospodářského a technického zaměření. Výstupem bude portfolio překladů drobných úředních dokumentů, vzory smluv a ukázek dalších odborných textů. Posluchači budou seznamováni se základními příručkami, v nichž mohou hledat informace o terminologii, sami sestaví základní terminologický glosář.

Osnova

Obecný význam a odborná terminologiePostavení odborného jazyka z hlediska variet a stylůČlenění odborného jazykaTextové druhyGramatická charakteristika odborného jazykaLexikálně sémantická charakteristika odborného jazykaTerminologieOdborný jazyk a textLexikografie a odborný jazyk

Literatura

Adamzik, K.: Sprache: Wege zum Verstehen. Francke: Tübingen – Basel, 2001.Roelcke, T.: Fachsprachen Berlin: E. Schmidt Verlag 2005Knittlová D.: K teorii a praxi překladu. Olomouc, 2000.Haensch, G.: Deutsche Wirtschaftstexte zum Übersetzen. Ismaning, Hueber, 1989Kautz, U.: Handbuch Didaktik des Übersetzens und Dolmetschens. München: iudicium, 2000Fluck, H.-R. Fachsprachen. Tübingen: Francke 19965Hönig, H.G.: Strategie der Übersetzung: ein Lehr-und Arbeitsbuch. Tübingen: Niemeyer, 1999.Hanáková, M.: Teoretické problémy překladu. Praha, Karolinum, 1999Hoffmann, L. / Kalverkämper, H. / Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen / Languages for Special Purposes. Berlin, New York, 1998.Koller, W.: Einführung in die Übersetzungswissenschaft. Wiesbaden: UTB 1997.Kühn, P.: Bausteine Fachdeutsch für Wissenschaftler. Jura. Groos: Heidelberg, 1992.

Požadavky

Předpokladá se odpovídající znalost syntaxe a lexikologie na bakalářské úrovni.

Garant

prof. PhDr. Iva Zündorf, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Iva Zündorf, Ph.D.