Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj norštiny (NOII_08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOII_08 - Historický vývoj norštiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zprostředkování celkového přehledu o vnějších i vnitřní dějiny norštiny v rámci germánských jazyků od středověku do současnosti. Jednotlivé kapitoly se zaměřují na vnitřní jazykový vývoj tak, aby posluchač byl schopen základní orientace v textech 18. a 19. stol. Důležité je propojení historie jazyka a kultury v Norsku a ve Skandinávii. Posluchač bude při ukončení kurzu schopen porozumět, analyzovat a interpretovat dějiny a vývoj norštiny (bokmaal a nynorsk).

Osnova

1. Atypičnost postavení norštiny mezi ostatními indoevropskými jazyky. Typologická charakteristika norštiny.2. Vývoj severogermánských jazyků v předliterárním období. První diferenciace severogermánské skupiny dialektů.3. Základní charakteristika norroent. Příchod křesťanství a latinky.4. Zlom v kulturním, politickém a jazykovém vývoji ve 14. stol. Období střední norštiny.5. Období dánské nadvlády, absence psané norštiny.6. Nastolení jazykového problému jako otázky národní identity.7. Důsledky působení Ivara Aasena a Knuda Knudsena. Dva proudy, dvě varianty spisovného jazyka.8. Landsmaal, jeho vývoj a postavení v kultuře a společnosti.9. Jazykové reformy 20. stol. Samnorsk.10. Rozrůzněnost variant současné norštiny. Klasifikace dialektů.11. Přehled vývoje slovní zásoby. Nejnovější tendence při přejímání slov a jejich adaptaci.

Literatura

D.A. Seip: Norsk sprakhistorie. Gyldendal 1990.Jan Terje Faarlund: Sprak i endring. Indre norsk sprakhistorie. Novus 1997.Arne Torp: Spraaklinjer. Norsk undervisningsforlag, Oslo 1991.HUTTERER, Claus Jürgen. Die germanischen Sprachen : ihre Geschichte in Grundzügen. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1975. xx, 543 p. ISBN 3-406-05292-4. info

Požadavky

Předmět je určen kmenovým posluchačům norštiny Předpokladem je odpovídající znalost jazyka. Výuka probíhá norsky.

Garant

doc. PhDr. Miluše Juříčková, CSc.

Vyučující

Thor Henrik Svevaddoc. PhDr. Miluše Juříčková, CSc.