Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná fonetika - přednáška (OJ103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ103 - Obecná fonetika - přednáška, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit obecné problémy základní lingvistické disciplíny - fonetiky. Student se seznámí s vědeckou fonetickou terminologií a metodami fonetických výzkumů a bude schopen je využít v svém dalším studiu. Po jeho absolvování bude student rovněž schopen vysvětlit proces vzniku řeči, charakterizovat hlásky podle jejich vlastností a aplikovat mezinárodní fonetickou transkripci na konkrétní jazyky, především češtinu.

Osnova

I. Fonetika, charakteristika disciplíny, její postavení v rámci lingvistikyII. Proces vzniku řečiIII. Základní klasifikace hlásek: konsonanty, vokály, suprasegmentální rysyIV. Transkripce, Mezinárodní fonetický abeceda (IPA)V. Akustická stránka řeči. Akustický a auditivní pohled na jazyk, teorie slyšení řečového signáluVI. Slabika a její fonetická povahaVII. Prozodické prostředky řeči z artikulačního a akustického hlediskaVIII. Členění souvislé řečiIX. Hlásky v řetězcích, změny hlásek v proudu řeči – přehledX. Fonologie a její základní pojmy

Literatura

povinná literaturaElektronická skripta Fonetika, http://is.muni.cz/elportal/estud/ff/js07/fonetika/materialy/index.htmldoporučená literaturaKRČMOVÁ, Marie . Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. 2., doplněné. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2007. 194 s. none. ISBN 978-80-7368-405-1. infoDUBĚDA, Tomáš. Jazyky a jejich zvuky :univerzálie a typologie ve fonetice a fonologii. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2005. 230 s. ISBN 80-246-1073-6. infoPALKOVÁ, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny :s obecným úvodem do problematiky oboru. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1994. 366 s. ISBN 80-7066-843-1. infoHandbook of the international phonetic association : a guide to the use of the international phonetic alphabet (objednáno). ISBN 0-521-63571-1. infoLADEFOGED, Peter: A Course in Phonetics. (5. vydání 2006)LODGE, Ken: A Critical Introduction to Phonetics (2009)

Požadavky

První cyklus, výuka podává základní informace o obecné fonetice.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

PhDr. Aleš Bičan, Ph.D.