Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přístupy k jazyku (OJ107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ107 - Přístupy k jazyku, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz určený primárně pro 1. ročník studia obecné jazykovědy uvádí do problematiky jazykovědy jako exaktního vědeckého oboru, ukazuje jeho metody práce a připomíná adekvátnost metod vzhledem k jednotlivým jazykovým rovinám.

Osnova

1) Pojem vědy a zvláštnosti vědy o jazyce. Bytí jazyka a jazyková podmíněnost člověka.2) Vědecký zákon a zákony v jazykovědě (v protikladu k zákonům o jazyce i k normám v jazyce).3) Model a výklad. Dedukce a indukce. Věda empirická a apriorní.4) Axiomatická výstavba vědy. Hjelmslevův empirický princip.5) Obecná povaha znaku a zvláštnosti znaku jazykového.6) Jazyk a skutečnost. Individuálnost a jedinečnost jazyka.7) Roviny popisu jazyka. Rozklad jazykového znaku do posloupnosti funkcí a forem.

Literatura

Bibliografické pdkazy se uvádějí průběžně.HJELMSLEV, Louis. La catégorie des cas : étude de grammaire générale. Edited by Eli Fischer-Jorgensen. 2., verbess. und mit den Kor. München: Wilhelm Fink Verlag, 1972. xii, 77 s. infoHJELMSLEV, Louis. O základech teorie jazyka. Vyd. 1. Praha: Academia, 1972. 154 s. infoHJELMSLEV, Louis. O základech teorie jazyka : Omkring sprogteoriens grundlaeggelse (Orig.). Vyd. 1. Praha: Academia, 1972. 154 s. infoHJELMSLEV, Louis. Jazyk. Vyd. 1. Praha: Academia, 1971. 145 s. infoHJELMSLEV, Louis. Jazyk [Hjelmslev, 1971] : Sproget : en introduktion (Orig.). Translated by Miloš Dokulil. 1. vyd. Praha: Academia, 1971. 145 s. infoHJELMSLEV, Louis. Language :an introduction. Madison: University of Wisconsin Press, 1970. xiii, 144. ISBN 0-299-05640-6. infoHJELMSLEV, Louis. Die Sprache : eine Einführung : Sproget : et introduktion (Orig.). Translated by Otmar Werner. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1968. 183 s., [1. infoHJELMSLEV, Louis. Prolegomena to a theory of language : Omkring sprogteoriens grundlaeggelse (Orig.). Baltimore: Waverly Press, 1953. 92 p. ; 26. infoHJELMSLEV, Louis. Omkring sprogteoriens grundlaeggelse. Kobenhavn: Ejnar Munksgaard, 1943. 112 s. info

Požadavky

bez předpokladů

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.Mgr. Eva KřivánkováMgr. Adam Veřmiřovský, Ph.D.Mgr. Michal VaněkMgr. Dalibor Holan