Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formální syntax slovanských jazyků (OJ213)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ213 - Formální syntax slovanských jazyků, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student zná základní cíle a metody formální syntaxe; chápe nejdůležitější problémy, které pro tuto syntax představují data ze slovanských jazyků, a umí na tato data aplikovat aparát formálního popisu; umí aktivně užít elementární pojmy a metody formální syntaxe k tomu, aby vyřešil tradiční problémy související s pádovým systémem, aspektem a ostatními specifiky slovanských jazyků, ale rozumí i problémům, které vyvstávají až v rámci explicitního a formálního popisu jazyka.

Osnova

- pády a shoda, genitiv negace, číslovky, argumentová struktura, klitiky, wh-pohyb, vázání, vid, lineární pořadí konstituentů.

Literatura

Progovac, Lj. (1994) Positive and Negative Polarity: A Binding Approach. Cambridge Studies in Linguistics 38. Cambridge UP, Cambridge.Franks, S. (1995) Parameters of Slavic Morphosyntax. Oxford University Press, New York.

Požadavky

Znalost složkové syntaxe, pasivní znalost angličtiny.

Garant

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.