Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formální sémantika II (OJ334)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ334 - Formální sémantika II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento seminář navazuje na OJ313. Předpokladem je tedy zvládnutí formálního aparátu Montaguovské gramatiky. Témata, kterými se budeme zabývat, jsou: lexikální sémantika slov v přirozeném jazyce (inferenční vztahy, které nejsou založeny na deduktivním vyplývání), čas a aspekt (zvláště důležitá témata z pohledu slovanských jazyků), sémantika možných světů a intensionální sémantika (kontrolová slovesa, propoziční postoje).

Osnova

Témata, kterými se budeme zabývat, jsou: lexikální sémantika slov v přirozeném jazyce (inferenční vztahy, které nejsou založeny na deduktivním vyplývání), čas a aspekt (zvláště důležitá témata z pohledu slovanských jazyků), sémantika možných světů a intensionální sémantika (kontrolová slovesa, propoziční postoje).

Literatura

Heim, Irene & Kratzer, Angelika (1998): Semantics in Generative Grammar. Cambridge, MA: Blackwell.CHIERCHIA, Gennaro a Sally MCCONNELL-GINET. Meaning and grammar : an introduction to semantics. 2nd ed. Cambridge: MIT Press, 2000. xv, 573 s. ISBN 0-262-53164-X. infoCANN, Ronnie. Formal semantics :an introduction. Cambridge: Cambridge University Press, 1993. xvii, 344. ISBN 0-521-37610-6. info

Požadavky

Úspěšné absolvování kurzu OJ313: Formální sémantika I.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.