Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Negace (OJ509)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ509 - Negace, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen rozumět jak formálně logickému vymezení negace, tak i jeho aplikaci na data z přirozeného jazyka. Bude rozumět rozdílným způsobům, které přirozené jazyky používají k vyjádření logické negace, od tzv. negativně shodových jazyků (např. slovanské a do jisté míry i románské jazyky) až po jazyky s tzv. dvojí negací (prototypicky germánské jazyky). Student bude aktivně umět používat aparát formální jazykovědy na okruhy problémů jakými jsou negativní shoda, negativně polaritní výrazy, interpretace neurčitých jmených frází v dosahu negace apod.

Osnova

Okruhy: forma a interpretace negace, logika, rozhraní syntaxe a sémantiky, propoziční negace, neurčité fráze, negativně polaritní výrazy, negativní shoda.

Literatura

Henriëtte de Swart: Expression and interpretation of negation. V tisku. 2007.PROGOVAC, Ljiljana. Negative and positive polarity :a binding approach. Cambridge: Cambridge University Press, 1994. xii, 168 s. ISBN 0-521-44480-2. info

Požadavky

Znalost formální syntaxe, pasivní znalost angličtiny.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.Mgr. Hana Strachoňová