Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyky Číny (Čínština a jazyky barbarských národů) (OJ566)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ566 - Jazyky Číny (Čínština a jazyky barbarských národů), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu studenti budou schopni prorozumět historii, vztahům a současnému vývoji jazyků v Číně. Kromě systémových přehledů jazykových rodin je součástí kurzu i výklad reálií a promítání relevantních autorských fotografií.

Osnova

1. Přehled jazyků v Číně. Periodizace čínských dějin. Rozbor významných faktorů vývoje jazyků: (geografické, politické, ekonomické, sociální skupiny, …)2. Prehistorie čínského území a sídla nejstarších kultur. Původ, vývoj a význam čínského písma. První nápisy na kostech a bronzech. Typy čínského písma.3. Seznámení se systémy rekonstrukce výslovnosti staré a střední čínštiny. Populační expanze po dynastii Han (včetně). Nejstarší doložené kontakty s nečínskými etniky.4. Čínské písemnictví. Střední a nová čínština – oddělování hlavních čínských jazyků, jejich přehled, klasifikace a geografická distribuce.5. Dialekty „mandarínské“ čínštiny – jejich vývoj a specifika v jednotlivých regionech.6. Čínská jazyková a národnostní politika v historii a v současnosti.7. Indoevropské jazyky a jejich vliv na čínštinu – staré: indické, íránské, tocharské; současné: angličtina, ruština, íránské.8. Altajské jazyky I: turkické a mongolské. Písmo, kultura a civilizace nomádů, jejich výboje a sinizace. Dynastie nečínského původu do 15. století. Sinizace toponym.9. Altajské jazyky II: tunguzské + japonština a korejština. Jazyk, písmo a národnostní politika poslední (ne)čínské dynastie Qing. Vztahy japonštiny a čínštiny, korejštiny a čínštiny. Systémy písem. Vývoj etnických a politických vztahů po pádu dynastie Qing.10. Skupiny jazyků tibetobarmských. Jejich klasifikace a geografická distribuce. Skupiny bodijských (tibetských) jazyků. Dějiny a typy kulturních vztahů v čínsko-tibetských oblastech.11. Přehled nečínských jazyků jihočínských provincií: tai-kadai, bai, miao-yao (= hmong-mien), mon-khmer (austroasiatské). Království, kultury vs. dějiny čínského vlivu v jižní Asii.12. Jazyky původních obyvatel na Taiwanu (austronéské), jejich vývoj do a po příchodu migrantů z pevniny; současný stav.13. Čínské menšiny v zemích JV Asie a v Singapuru. Vznik smíšených jazyků. Růst čínských komunit ve světě a sinizace globálního prostoru.

Literatura

doporučená literaturaŠvarný, Oldřich & Uher, David. 2001. Úvod do studia hovorové čínštiny. Olomouc: Univerzita Palackého.Thurgood, Graham & LaPolla, Randy (eds.). 2003. The Sino-Tibetan Languages. London & New York: Routledge.Norman, Jerry. 1988. Chinese. Cambridge: Cambridge University Press.FAIRBANK, John F. Dějiny Číny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. 656 s. ISBN 9788074220074. infoRAMSEY, S. Robert. The languages of China. 1st Princeton pbk. print. Princeton: Princeton University Press, 1989. xi, 340 s. ISBN 0-691-06694-9. info

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Michal Schwarz, Ph.D.