Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimetnálni sémantika (OJ575)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ575 - Experimetnálni sémantika, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto předmětu je naučit studenty vytvořit samostatný experiment, kterým otestují některou z hypotéz současné formální sémantiky na materiálu (nejčastěji svého) přirozeného jazyka. K dosažení tohoto cíle se studenti seznámí s několika modelovými experimenty současné sémantiky, naučí se základy statistiky a vyhodnocování získaných dat. Takto získané informace pak mohou využít například při psaní bakalářské/magisterské práce. Tento seminář je tedy prakticky zaměřený na získání dovednosti: testování jisté hypotézy pomocí statisticky kontrolovaného experimentu.

Osnova

Základy experimentální sémantikyZáklady statistikyStatistický program R a programovací jazyk S Příkladová studie: presupozice kvantifikátorů v češtiněPříkladová studie: negativní stoupání v češtiněDesign vlastního experimentuVyhodnocení vlastního experimentu

Literatura

R.H. Baayen: Analyzing Linguistic Data: A Practical Introduction to Statistics using R. Cambridge: Cambridge University Press, 2008.

Požadavky

Formální sémantika I nebo alespoň základy výrokové logiky.

Garant

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mojmír Dočekal, Ph.D.