Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstruované jazyky a fenomén jazykové konstrukce (OJ576)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OJ576 - Konstruované jazyky a fenomén jazykové konstrukce, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

po absolvování tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit termíny konstruovaný jazyk a jazyková konstrukce v lingvistickém kontextu, dále bude umět tyto koncepty využít k hlubšímu porozumění jazyku. bude také umět konstruované jazyky klasifikovat podle typů a hodnotit z hlediska účelnosti a vnitřní logiky. bude také seznámen se základními postupy konstrukce jazyka na všech typových úrovních. v neposlední řadě bude vědět o využití konstruovaných jazyků v umění (literatura), ve společnosti i samotné jazykovědě.

Osnova

1. jazyk; přirozený jazyk a konstruovaný jazyk2. vymezení pojmu jazyková konstrukce3. typologie konstruovaných jazyků a její kontext4. historický přehled a souvislosti jazykové konstrukce5. využití konstruovaných jazyků v umění; literatura, film6. využití konstruovaných jazyků ve společnosti; interlingvistika, sebevzdělávání, hry7. využití konstruovaných jazyků v jazykovědě; experimentální jazykověda8. rozbor apriorního konstruovaného jazyka9. rozbor aposteriorního konstruovaného jazyka10. nástroje a postupy jazykové konstrukce11. konstrukce apriorního konstruovaného jazyka12. konstrukce aposteriorního konstruovaného jazyka

Literatura

doporučená literaturaMark Rosenfelder, The language construction kit, Yonagu Books 2010Mark Rosenfelder, Advanced language construction kit, Yonagu Books 2012Mark Rosenfelder, The planet construction kit, Yonagu Books 2010Lingvistická antropologie :jazyk, mysl a kultura. ISBN 9788024728438. infoPINKER, Steven. Jazykový instinkt :jak mysl vytváří jazyk. Translated by Markéta Hofmeisterová. Vyd. 1. Praha: Dybbuk, 2009. 550 s. ISBN 9788074380068. infoSlova a pravidla :složky jazyka. Edited by Steven Pinker, Translated by Jozef Genzor. Vyd. 1. Praha: Academia, 2008. 455 s. ISBN 978-80-200-1641-6. infoLibert A., Mixed Artificial Languages, Lincom 2003Libert A., A Priori Artificial Languages, Lincom 2000Moskovsky Ch., Libert A., Essays on Natural and Artificial Languages, Peter Lang 2009Libert A., Moskovsky Ch., Aspects of the Grammar and Lexica of Artificial Languages, Peter Lang 2011

Požadavky

úspěšné zapojení předpokládá u studenta základní znalosti z jazykovědy – fonologie, morfologie, syntaxe, sémantiky a sociolingvistiky.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Hoskovec, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jan Havliš, Dr.