Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kariérové poradenství ve vzdělávání dospělých (PANK008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PANK008 - Kariérové poradenství ve vzdělávání dospělých, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zasazen do kontextu vývoje kariérového poradenství ve světě a zaměřuje se vedení poradenského procesu. Cílem kurzu je, aby se studenti zorientovali v možnostech vedení poradenského procesu v oblasti kariérového poradenství, uměli si připravit a objasnit vlastní způsob vedení poradenského procesu. V rámci kurzu budou posíleny tyto kompetence:komunikativní kompetencepříprava aktivit na rozvoj dovednosti řídit vlastní kariérukoncipování nabídky služeb kariérového poradenství na úrovniorganizace podle potřeb uživatelů/klientů služebumět nabídnout odpovídající služeby kariérového poradenství a vést poradenských proces s respektem ke specifikům klientůreflexe svých kompetencí a limitů poradenské práce.

Osnova

Osnova1. Charakteristika a trendy v rozvoji kariérového poradenství2. Teorie kariérového rozhodování a rozvoje (např. Parsons, Holland, Schein, Super, konstruktivistické přístupy)3. Kariérové informace a práce s nimi (zdroje kariérových informací, standardy pro systémy kariérových informací, informační zdroje v ČR)4. Vedení poradenského procesu (rozdíl mezi orientací a poradenstvím, cíle, fáze a tvořivost v poradenském procesu)5. Sebepoznávání, dagnostika a testování jako součást poradenského procesu6. Kariérové vzdělávání jako součást poradenského procesu (modely kariérového vzdělávání v ČR a inspirace ze zahraničí)7. Služby kariérového poradenství v Evropě (jejich organizace, vybrané výsledky evaluace, principy dalšího rozvoje)

Literatura

povinná literaturaKariérní poradenství. Edited by Štefan Vendel. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008. 224 s. ISBN 978-80-247-1731-9. infoKariérové poradenství :příručka pro země s nízkými a středními příjmy. Edited by Ellen Hansen. Vyd. 1. Praha: Dům zahraničních služeb MŠMT, 2007. x, 110 s. ISBN 978-80-904005-2-8. infodoporučená literaturaKariérové poradenství - přítomnost a budoucnost. Edited by Jana Zapletalová - Hana Vaňková. Vyd. 1. Praha: IPPP, 2006. 276 s. ISBN 80-86856-21-6. infoneurčenoMultikulturní poradenství :teoretické základy a osvědčené postupy v Evropě. Edited by Mika Launikari - Sauli Puukari. Praha: Dům zahraničních služeb MŠMT, 2009. 291 s. ISBN 9788087335079. infoMEZERA, Antonín. Pro jaké povolání se hodím? :jak si vybrat střední a vyšší odbornou školu a snad i budoucí povolání. 2. aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2008. viii, 296. ISBN 978-80-251-2395-9. infoKIDD, Jennifer M. Understanding career counselling :theory, research and practice. 1st pub. London: SAGE Publications, 2006. xiii, 160. ISBN 1-4129-0339-4. info

Požadavky

Předpokladem kurzu je absolvování Základů poradenství v rámci studijního programu Sociální pedagogika a poradenství nebo Semináře k základům poradenství v navazujícím magisterském stupni studijního programu Sociální pedagogika a poradenství.

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Hloušková, Ph.D.