Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní praktikum (PAPVA_06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAPVA_06 - Laboratorní praktikum, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V semináři získají studenti potřebné znalosti a dovednosti při primárním zpracovávání archeologických nálezů, především keramiky. Pozornost bude věnována konzervaci a restauraci archeologických nálezů z katedrových výzkumů či z výzkumů AÚPP v Brně. Studenti musí zvládnout nejzákladnější postupy konzervace archeologických nálezů (mytí, lepení, doplňování, barvení, patinování, odlévání aj.). Prostřednictvím vybraného archeologického materiálu (keramika) prokáží praktické využití numerického kódu pro zpracování menších souborů keramiky.

Osnova

1. Druhy archeologických památek a materiál ze kterých byly vyrobeny. Způsoby ošetřování archeologických nálezů a jejich uchování před konzervací. Charakteristika organických a anorganických materiálů.2. Způsoby konzervace jednotlivých materiálů (kámen, hlína, keramika, kov, kost, dřevo, textil, kůže, sklo aj.). Přehled nových experimentálních metod konzervace a restaurace.3.-7. Praxe v laboratoři: mytí a sušení keramických fragmentů, slepování, doplňování a barvení keramiky.8.-9. Praxe v laboratoři: odlévání drobných předmětů, příprava formy a sádry, vlastní odlévání.10.-12. Praxe v laboratoři: zásady zpracovávání pravěkých nálezů, jejich třídění a evidence v rámci sídlištních objektů.13.-15. Použití numerické deskripce a praktické zpracování menších nálezových celků prostřednictvím kódu.

Literatura

PODBORSKÝ, Vladimír. Numerický kód moravské malované keramiky : problémy deskripce v archeologii. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1977. 299 s., [4. info

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- numerické zpracování menších keramických souborů prostřednictvím kódu- samostatné zhotovení jednoduchých odlitků archeologických artefaktů- praktická znalost postupu laboratorního zpracovávání archeologických nálezů z příslušných objektů - zásady inventarizace

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

Kateřina Kepáková, DiS.