Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní technika IB (PAPVA_41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAPVA_41 - Výpočetní technika IB, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je jednak prohloubit znalosti studentů při ovládání PC v operačním systému MS DOS, jednak je naučit pracovat v operačním systému Windows. Uživatelé počítače si nejprve osvojí prostřednictvím manuálů odpovídající terminologii a postupně zvládnou zápis dat, jeho přenos na diskety a vytištění textu. Jde o přípravu, která umožní případným zájemcům dále rozvíjet ovládání PC v rámci kurzu Výpočetní technika II (2. cyklus). Při výuce se klade důraz na procvičování získaných poznatků, na samostatnou práci s počítačem přesahující předepsaný počet hodin, což vede k získání potřebné jistoty při obsluze PC a tiskárny. Zpočátku je vhodný diferencovaný přístup k výuce podle úrovně znalostí výpočetní techniky ze střední školy.

Osnova

1. Shrnutí látky probrané v předmětu Výpočetní technika I. 2. Relační datový model. Relační tabulka a její zápis. Interaktivita. Filtrování záznamů v relační databázi. 3. Dotazy. Důvody použití dotazů. Vytvoření dotazu. Volba polí. Výběrové dotazy. Použití zástupných znaků. Použití kritérií v dotazech. Vytvoření křížových dotazů. 4. Základy práce se sestavami. Důvody použití sestav a jejich funkce. Vytvoření sestav. 5. Import, export a připojování tabulek. Import tabulek z tabulkových kalkulátorů a textových souborů. 6. Úvod do práce s tabulkovými programy. Definice tabulkových programů. Tabulkové programy a archeologie. Informace o hlavních tabulkových programech. 7. Označení buněk a zadávání příkazů. Způsoby zadávání dat. Pohyb po listu. 8. Analýza údajů pomocí vzorců, jejich přesuny a kopírování. Grafy. Typy grafů. Formátování prvků grafu. 9. Použití grafů při analýze dat. Doplnění datové řady trendovou křivkou. 10. Statistická analýza dat pomocí programu Microsoft Excel. Histogram. 11. Příprava k tvorbě vlastní archeologické databáze. 12. Samostatná práce s databázemi. Analýza podkladů a návrh struktury databáze. 13. Samostatná práce s databázemi. Vytvoření databáze s formuláři. Deskripce. 14. Samostatná práce s databázemi. Dotazy. Vyhodnocení dat v tabulkové programu. 15. Shrnutí a test.

Literatura

Počítačová podpora v archeologii. Edited by Jiří Macháček. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1997. 258 s. : i. ISBN 80-210-1562-4. info

Požadavky

PAPVA_40 Výpočetní technika IA

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.Mgr. Petr Dresler, Ph.D.