Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace v poradenské práci (PB11PB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB11PB3 - Komunikace v poradenské práci, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je koncipován jako nácvik komunikačních dovedností využitelných v průběhu poradenského procesu. Cílem kurzu je naučit se rozpoznávat problematické komunikační vzorce klientů a vhodně na ně reagovat. Dále posílení schopnosti kongruence v poradenské práci a sebereflexe vlastních komunikačních vzorců.

Osnova

Teoretickým východiskem kurzu je učení Virginie Satirové (Model růstu) a její žákyně Pauly Englanderové – Goldenové.Osnova:- Komunikace v průběhu poradenského procesu (teorie komunikace v Modelu růstu charakteristika verbální i neverbální komunikace).- Kongruentní komunikace v poradenské praxi.- Komunikační vzorce chování.- Usmiřující vzorce chování.- Obviňující vzorce chování.- Pasivně agresivní vzorce chování.- Rušící vzorce chování.- Poučující vzorce chování.- Sebeúcta v komunikaci.

Literatura

povinná literaturaSatirová, Virginie. Kniha o rodině. Praha: Práh, 2006. 357 s. ISBN 80-7252-120-0ÚLEHLA, Ivan. Umění pomáhat :učebnice metod sociální praxe. Vyd. 3., v Sociologickém na. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 128 s. ISBN 8086429369. infodoporučená literaturaKOPŘIVA, Karel. Lidský vztah jako součást profese. Edited by Jiřina Šiklová. 5. vyd. Praha: Portál, 2006. 147 s. ;. ISBN 80-7367-181-6. infoneurčenoSatirová, Virginie. Kniha o rodi

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumíra Lazarová, Ph.D.Mgr. Jeanne ŠtelclováMgr. Lenka Hloušková, Ph.D.Mgr. Aneta Vlahová