Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika na Wikipedii (PB12PB41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB12PB41 - Pedagogika na Wikipedii, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl kurzu: Cílem kurzu je osvojit si dovednosti spojené s vyhledáváním odborné literatury v elektronické podobě, osvojit si dovednosti rešerše a získat schopnosti psát krátký odborný text. Výstupem pro každého by mělo být, aby si dokázal najít zdroje, kriticky je zpracovat a vytvořit výtah v podobě slovníkového hesla. Studenti budou vedeni k samostatné práci a spolupráci a k tomu, aby vytvořili reálný obsah slovníkového hesla v internetovém portálu Wikipedia. Smyslem kurzu je vést studenty k vytvoření hesla užitečného pro ně samotné, stejně jako pro další uživatele Wikipedie.Studenti si vyberou jedno z nabídnutých témat, ke kterým si vyhledají minimálně tři zdroje v odborných pedagogických časopisech s elektronickou podporou: Studia paedagogica, Pedagogická orientace, Pedagogika.sk, případně Orbis scholae. K těmto zdrojům připojí studenti dva vlastní, které si prostoru internetu najdou. Výsledným produktem předmětu bude slovníkové heslo na Wikipedii.S oporou o odborné zdroje získají studenti dovednosti uplatnitelné v dalších kurzech a zejména při psaní ročníkové a bakalářské práce.

Osnova

Informační schůzka a ukázky pedagogických hesel na WikipediiVyhledávání časopiseckých zdrojů v elektronických databázích a posouzení kvality zdrojůKritické čtení textu za účelem tvorby hesla na WikipediiRozbor cvičných pedagogických heselJak psát na Wikipedii, technické náležitostiWorkshop - rozbor vlastních heselPrezentace slovníkových hesel - zápočet

Literatura

doporučená literaturaZOUNEK, Jiří a Petr SUDICKÝ. E-learning :učení (se) s online technologiemi. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012. xix, 226 s. ISBN 9788073579043. infoPRŮCHA, Jan. Moderní pedagogika. 4., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Portál, 2009. 481 s. ISBN 978-80-7367-503-5. infoPedagogická encyklopedie. Edited by Tomáš Janík - Milada Rabušicová - Jan Průcha. Vyd. 1. Praha: Portál, 2009. 935 s. ISBN 9788073675462. infoPRŮCHA, Jan, Eliška WALTEROVÁ a Jiří MAREŠ. Pedagogický slovník. 6., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2009. 395 s. ISBN 978-80-7367-647-6. info

Požadavky

PB12JA11 Ped. teorie || PG12A23 Pedagogické teorie || PGK12A23 Pedagogické teorie Předpokladem je mít uzavřené kurzy Obecná pedagogika a Pedagogické teorie.

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ingrid ČejkováMgr. Petr SucháčekMgr. et Mgr. Martin ŠťastnýMgr. Roman Švaříček, Ph.D.