Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (PB21PB21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB21PB21 - Základy práva, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je zorientovat studenty v současných právních předpisech tak, aby měli nezbytnou oporu pro rozhodování a jednání v situacích, které je potkají zejména v profesním životě sociálního pedagoga. Studium předmětu sice neposkytuje odpověď na všechny otázky, které se objeví, ale pomůže v tom, kde a v jaké právní normě si potřebné informace mohou najít a nastudovat.Studiem tohoto kurzu studenti získají právnické minimum, tj. znalost základních ustanovení našeho právního řádu, seznámí se se základní právní terminologií a s jednotlivými právními odvětvími. Jsou to vybraná ustanovení ústavního práva, správního práva, občanského práva a obchodního práva, živnostenského práva, pracovního práva, rodinného práva s ohledem na zákon o sociálně-právní ochraně dětí, Úmluva o právech dítěte a Listina základních práv a svobod. Ustavenovení nového trestního zákona se zaměří především na trestně právní ochranu a trestně právní odpovědnost dětí a mládeže.

Osnova

Předmět je rozčleněn do tematických celků, a to:-Základní právní pojmy-Ústavní právo, Listina základní práv a svobod-Správní právo-Pracovní právo-Rodinné právo, Úmluva o právech dítěte-Občanské právo-Obchodní právo, živostenské právo-Trestní právo.

Literatura

TOMANCOVÁ, Jaroslava , Karel SCHELLE , Ilona SCHELLEOVÁ a Alois HYNŠT . Základy práva (nejen) pro školy. Jaroslava Tomancová a kolektiv. 1. vyd. Boskovice: ALBERT, 2007. 360 s. Právo. ISBN 80-7326-110-3. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Tomáš KlusákMgr. Lenka Hloušková, Ph.D.