Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pediatrie (PB31PB41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB31PB41 - Sociální pediatrie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V kurzu je představena sociální pediatrie jako samostatný vědní obor. Převážnou část semestru je však věnována pozornost systému komplexní péče o dítě v ČR. Cílem předmětu je nastínit problémy komplexní péče o dítě, a to jak v rodinné péči, tak i ústavní. V rámci kurzu je představena péče o růst a vývoj jak zdravého dítěte, tak i dítěte ohroženého rizikovým prostředím (rizikové dítě, sociálně maladaptované, nemocné, s postižením). Studenti by měl být schopen se orientovat v systému péče o dítě a dokáže na vybraných typech příkladů „indikovat“ službu ze systému péče o dítě.

Osnova

1. Vývoj a pojetí sociální pediatrie, základní informace o oboru, nové pojetí, základní pojmy, domácí i zahraniční kontext. 2. Postavení dítěte ve společnosti, socializační proces s akcentací zdravotních aspektů. 3. Potřeby, práva a povinnosti dětí. Mezinárodní i národní základní právní normy. (tato témata jsou probírána jinak a s jasným přínosem pro praxi studentů). 4. Rodina, její význam, funkce rodiny a její poruchy, péče o dítě. Rodiče se nemohou, nechtějí a neumí o dítě postarat. 5. Demografický pohled na rodiny a současné trendy v nich. 6. Dítě ohrožené, rizikové, s postižením, sociálně maladaptované dítě. 7. Akutně a chronicky nemocné děti. 8. Systém péče o děti vyrůstající mimo rodinu. 9. Úrazy a otravy jako nejzávažnější problém dětského věku. 10. Děti a rodiny jiných etnik, minority, cizinci, migranti, bezdomovci. 11. Děti v chudobě a pracovně zneužívané. Děti na ulici x děti ulice. 12. Kriminalita páchaná na dětech, kriminalita páchaná dětmi, kriminalita páchaná dětmi na dětech. 13 Syndrom CAN, dětská prostituce, pornografie, komerční sexuální zneužívání.

Literatura

DUNOVSKÝ, Jiří. Sociální pediatrie :vybrané kapitoly. Vyd. 1. Praha: Grada, 1999. 279 s. ISBN 80-7169-254-9. infoKapitoly ze sociální medicíny a veřejného zdravotnictví. Edited by Jiří Tyl - František Schneiberg. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 282 s. ISBN 80-7184-654-6. infoDUNOVSKÝ, Jiří, Zdeněk DYTRYCH a Zdeněk MATĚJČEK. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Vyd. 1. Praha: Grada, 1995. 245 s. ISBN 80-7169-192-5. infoDUNOVSKÝ, Jiří a Hans EGGERS. Sociální pediatrie. Vyd. 1. Praha: Avicenum, 1989. 252 s. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc.Mgr. Lenka Hloušková, Ph.D.