Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví (PB32JB51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB32JB51 - Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Sociální lékařství (medicína) a veřejné zdravotnictví je samostatný vědní obor, i když zatím je přednášen v různých kombinacích - buď jako veřejné zdravotnictví a sociální lékařství (medicína), preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví apod.Cílem předmětu je komplexní pojetí péče o zdraví v naší populaci. Ukazuje faktory ovlivňující zdraví, rizikové faktory zdraví dle jedince i společnosti, případně i společenských skupin. Seznamuje studenty s aktivitami Světové zdravotnické organizace, preventivními programy apod.

Osnova

Osnova1. Zaměření a funkce sociálního lékařství.2. Zdraví a nemoc.3. Faktory ovlivňující zdraví.4. Rizikové faktory ve vztahu ke zdraví.5. Rizikové skupiny v populaci.6. Základní demografické pojmy ve vztahu ke zdraví.7. Základní epidemiologické pojmy a metody.8. Nemocnost a úmrtnost.9. Systém zdravotní péče.10. Zdraví 21 – Evropská zdravotní strategie pro 21. století.11. Další programy WHO ve vztahu ke zdraví.12. Evropská longitudinální studie těhotenství a dětství.13. Národní zdravotnický informační systém.

Literatura

Kapitoly ze sociální medicíny a veřejného zdravotnictví. Edited by Jiří Tyl - František Schneiberg. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 282 s. ISBN 80-7184-654-6. infoHOLČÍK, Jan a Adolf ŽÁČEK. Sociální lékařství. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1995. 111 s. ISBN 80-210-1233-1. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc.