Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny institucionálního zázemí sociální pedagogiky (PB32PB80)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB32PB80 - Dějiny institucionálního zázemí sociální pedagogiky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmětem tohoto kurzu je studium novodobých dějin sociální pedagogiky a jejich institucí. Ke stěžejním tématům patří: vývoj a proměny institucí, zákonodárství v této oblasti apod. Zvláštní důraz je kladen na dějiny teorie české sociální pedagogiky, to je založeno zejména na studiu literatury (autorů) a na dostupných autentických pramenech. Základní formou (metodou) výuky jsou studentské výzkumné projekty.Studenti aplikují svoje poznatky o práci historika při řešení konkrétních výzkumných projektů. Budou schopni realizovat malý výzkum v oblasti dějiny soc. pedagogiky. Měli by mít rovněž základní přehled o dějinách soc. ped. institucí. Studenti budou znát základní terminologii, pojmy a vývojové trendy, které jsou klíčové pro další studium českých dějin soc. pedagogiky a školství. Podstatnou částí poznatkové báze tvoří problematika české pedagogiky ve 20. století.

Osnova

Dějiny české sociální pedagogiky.Historický výzkum v dějinách sociální pedagogiky, jeho metody, fáze, interpretace výsledků. Etapy historikovy výzkumné práce.Instituce sociální pedagogiky a jejich proměny, rozvoj, reformy, legislativa, možné prameny o soc. petologických jevech v historii.

Literatura

KÁDNER, Otakar. Dějiny pedagogiky. D. 2, Od renesance a reformace do konce století osmnáctého. Sv. 2 (Obsaž.) : Dějiny pedagogiky. D. 2, Od renesance a reformace do konce století osmnáctého. Sv. 1. infoKASPER, Tomáš a Dana KASPEROVÁ. Dějiny pedagogiky. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008. 224 s. ;. ISBN 978-80-247-2429-4. infoKRAUS, Blahoslav a Věra POLÁČKOVÁ. Člověk - prostředí - výchova :k otázkám sociální pedagogiky. Brno: Paido, 2001. 199 s. ISBN 80-7315-004-2. infoJŮVA, Vladimír. Dějiny pedagogiky [Jůva, 1981] a. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1981. 193 s. infoMEDYNSKIJ, J. N. Dějiny pedagogiky [Medynskij, 1953]. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953. infoKÁDNER, Otakar. Dějiny pedagogiky. D. 1, Do konce středověku. Vyd. 2., oprav. a rozš. V Praze: Nákladem České grafické Unie v Praze, 1923. 280 s. infoKÁDNER, Otakar. Dějiny pedagogiky. D. 2, Od renesance a reformace do konce století osmnáctého. Sv. 1 : Dějiny pedagogiky. D. 2, Od renesance a reformace do konce století osmnáctého. Sv. 2 (Obsaž.). Vyd. 2., opr. a rozš. V Praze: Nákladem České grafické Unie v Praze, 1923. 350 s. infoKÁDNER, Otakar. Dějiny pedagogiky. D. 2, Od renesance a reformace do konce století osmnáctého. Sv. 1 [Kádner, 1923]. Vyd. 2., opr. a rozš. V Praze: Nákladem České grafické Unie v Praze, 1923. 350 s. infoKÁDNER, Otakar. Dějiny pedagogiky. D. 2, Do konce století osmnáctého. V Praze: Nákladem Dědictví Komenského, 1910. 653 s. info

Požadavky

PB22PA29 Dějiny sociální pedagogiky

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Zounek, Ph.D.Mgr. Michal Šimáně