Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní etika pro sociální pedagogy (PBSNJA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBSNJA4 - Profesní etika pro sociální pedagogy, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz profesní etiky je zaměřen na jednotlivé typy profesionálního jednání, které mají etický rozměr. Sled jednotlivých situací je strukturován na základě mravních vztahů jedince k profesi a profesionálnímu výkonu práce, ke klientům, ke kolegům a ve vztahu k instituci. Jednotlivé situace budou diskutovány z hlediska vnitřní svobody, svědomí a norem (etických kodexů) pro výkon profese sociálního pedagoga nebo poradce.Cílem předmětu je seznámit studenty s etickými profesními standardy a naučit je tak do určité míry vzniku etických problémů předcházet, porozumět modelům etického rozhodování.

Osnova

Úvod: význam a uplatnění etiky v pomáhajících profesích.Základní koncepty etiky: etické diskurzy a dimenze.Etické problémy a etická dilemata.Vybrané etické teorie: konsekvenční, deontologické, společensky/charakterově založené teorie.Základní etické principy.Etické uvažování a rozhodování, řešení etických problémů.Profesní etické kodexy, možné preventivní prostředky a sankce.

Literatura

JANKOVSKÝ, Jiří . Etika pro pomáhající profese. 1. vyd. PRAHA: Triton, 2003. 223 s. ISBN 80-7254-329-6. URL URL infoHAŠKOVCOVÁ, Helena. Lékařská etika. třetí rozšířené vydání. Praha: Galén, 2002. 272 s. ISBN 80-7262-132-7. infoBlízké a vzdálené :etické teorie a principy práce s lidmi. Edited by Jan-Olav Henriksen - Arne Johan Vetlesen - Miluše Juříčková. 1. vyd. Boskovice: ALBERT, 2000. 210 s. ISBN 80-85834-85-5. infoKOPŘIVA, Karel. Lidský vztah jako součást profese : psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese [Kopřiva, 2000]. 4. vyd. Praha: Portál, 2000. 147 s. ISBN 80-7178-429-X. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Danka CieślarováMgr. Helena Klimusová, Ph.D.doc. PhDr. Dana Knotová, Ph.D.