Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kariérové poradenství (PBSNPA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBSNPA4 - Kariérové poradenství, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je zorientovat studenty v možnostech a postupech vedení poradenského procesu v duchu vybraných teorií profesní/kariérové volby a teorií kariérového rozvoje. S ohledem na rozvoj dovedností vést poradenský proces se v kurzu postupuje od sebepoznání studenta, jehož výsledkem je kompetenční portfolio, přes reflexi specifik práce s různými typy zakázek klientů až k nácviku vedení vybraných částí poradenského rozhovoru. V rámci kurzu budou u studentů posíleny tyto kompetence:komunikativní kompetencepříprava aktivit na rozvoj dovednosti řídit vlastní kariéruspecifikace nabízené služby kariérového poradenství na úrovniorganizace podle potřeb uživatelů/klientů služebumět nabídnout odpovídající služeby kariérového poradenství a vést poradenských proces s respektem ke specifikům klientůreflexe svých kompetencí a limitů poradenské práce.

Osnova

Osnova1. Služby kariérového poradenství v ČR i v Evropě, trendy v koncipování a poskytování služeb, profesionalizace a evaluace služeb.2. Teorie kariérového rozhodování (Parsons, Holland, Schein).3. Teorie kariérového rozvoje (Ginsber, Super).4. Soudobé teorie kariérového rozvoje (Peavy, McMahon).5. Vedení poradenského procesu (scénáře a metodiky vedení poradenského procesu na podporu kariérové změny a na podporu kariérového rozvoje).6. Kariérové vzdělávání jako součást kariérového poradenství.7. Kariérové informace a práce s nimi v průběhu poradenského procesu.8. Individuální kariérové plánování. Sebepoznávání, diagnostika a testování jako součást poradenského procesu.9. Nácviky vedení poradenského procesu (nácvik dojednávání zakázky, techniky vedení rozhovoru, tvorba kariérového plánu apod.)

Literatura

povinná literaturaKariérní poradenství. Edited by Štefan Vendel. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008. 224 s. ISBN 978-80-247-1731-9. infoKariérové poradenství :příručka pro země s nízkými a středními příjmy. Edited by Ellen Hansen. Vyd. 1. Praha: Dům zahraničních služeb MŠMT, 2007. x, 110 s. ISBN 978-80-904005-2-8. infoneurčenoMEZERA, Antonín. Pro jaké povolání se hodím? :jak si vybrat střední a vyšší odbornou školu a snad i budoucí povolání. 2. aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2008. viii, 296. ISBN 978-80-251-2395-9. infoKIDD, Jennifer M. Understanding career counselling :theory, research and practice. 1st pub. London: SAGE Publications, 2006. xiii, 160. ISBN 1-4129-0339-4. infoNILES, Spencer G. a JoAnn HARRIS-BOWLSBEY. Career development interventions in the 21st century. 2nd ed. Upper Saddle River, N.J.: Pearson/Merrill Prentice Hall, 2005. xxi, 476 s. ISBN 0-13-113781-6. info

Požadavky

PBSNJB1 Seminář k základům poradenství || PB12JA14 Základy poradenství Předpokladem kurzu je absolvování Základů poradenství v rámci studijního programu Sociální pedagogika a poradenství nebo Semináře k základům poradenství v navazujícím magisterském stupni studijního programu Sociální pedagogika a poradenství.

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Hloušková, Ph.D.