Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Development Education and development Cooperation (PBSNPB21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBSNPB21 - Development Education and development Cooperation, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz nabídne tematický a metodický vhled do oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV), účastníci na konci kurzu porozumí jeho východiskům a cílům. Velký prostor bude věnován modelovým lekcím, které si studenti budou moci zažít v roli účastníků. Kurz bude veden metodami aktivního učení a programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení.Prostřednictvím praktických ukázek se studenti seznámí s konkrétními tématy globálního rozvojového vzdělávání, např. problematika rozvojové spolupráce a konceptu „rozvoje“, ekonomická provázanost světa či rozmanitost perspektiv.

Osnova

Uvedení do problematiky a globálních souvislostí.Teorie rozvoje, rozvojová politika mezinárodních organizací a vyspělých států světa včetně rozvojové spolupráce České republiky.Role nevládních organizací v rozvojové spolupráci a rozvojovém vzdělávání. Ukázka rozvojového cyklu.Teorie a praxe globálního rozvojového vzdělávání. Ukázka xistujících výukových programů.Globální environmentání a ekologická výchova. Ukázky výukových programů.Kurz je rozdělen do čtyřech logických, navzájem navazujících část.

Literatura

Globální problémy a rozvojová spolupráce :témata, o která se lidé zajímají. Edited by Věra Exnerová. Praha: Člověk v tísni, společnost při ČT, 2005. 255 s. ISBN 80-86961-00-1. infoPIKE, Graham a David SELBY. Cvičení a hry pro globální výchovu. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000. 235 s. ISBN 80-7178-474-5. infoPIKE, Graham a David SELBY. Cvičení a hry pro globální výchovu. Vyd. 1. Praha: Portál, 2000. 253 s. ISBN 80-7178-369-2. infoPIKE, Graham a David SELBY. Globální výchova :Nabídka alternativních aktivit pro práci ve škole. Praha: Grada, 1994. 322 s. ISBN 80-85623-98-6. info

Požadavky

Předmět je vyučován v anglickém jazyce. Vhodná běžná komunikační úroveň znalostí anglického jazyka. Hodnocení jazykových dovedností není součástí kurzu.

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.