Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo pro sociální pedagogy (PBSNPB23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBSNPB23 - Právo pro sociální pedagogy, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými právními pojmy vybraných právních odvětví českého právního řádu a rovněž i s příslušnými právními předpisy, se kterými se mohou případně setkat v rámci své praxe po absolvování studia sociální pedagogiky na Filozofické fakulte Masarykovy univerzity v Brně. Zejména se jedná o prohloubení základních znalostí studentů v právu trestním a rodinném a o snahu přiblížit studentům fungování těchto právních odvětví v praxi.

Osnova

1. organizační záležitosti, úvodní výklad zaměřený na základní otázky organizace justice na území České republiky. Seznámení studentů se soudní soustavou ČR a jejím fungováním v praxi.2. prohloubení základních znalostí z oblasti trestního práva hmotného, podrobnější zaměření na otázky trestní odpovědnosti, trestní zákoník č. 40/2009 Sb., zásada ultima ratio v trestním právu, seznámení se se škálou trestů a jejich výkonem, výkone trestu odnětí svobody ve věznici, alternativy k trestu odnětí svobody, ochranná opatření - ochranné léčení, zabezpečovací detence, zabrání věci a jiné majetkové hodnoty, charakteristika vybrané trestné činnosti doplněná o praktické příklady.3. zákon o soudnictví ve věcech mládeže č. 218/2003 Sb., odpovědnost mládeže za protiprávní činy, provinění, rozumová a mravní vyspělost mladistvého, výchovná opatření, ochranná opatření, trestní opatření, řízení v trestní věci mladistvého pachatele, úkony soudu, specializovaný soudce, spolupráce s orgány sociálněprávní ochrany dětí, školou, a Probační a mediační službou, vazba mladistvého, odstoupení od trestního stíhání, doplněno o praktické příklady.4.Řízení ve věcech dětí mladších patnácti let, činy jinak trestné, opatření ukládaná dětem mladším patnácti let - výchovné povinnosti, výchovná omezení, napomenutí s výstrahou, zařazení do příslušného programu ve středisku výchovné péče, dohledy probačního úředníka, ochranná výchova, ochranné léčení. Doplněno vždy o příklady z praxe.5. prohloubení znalostí studenta o trestním řízení dle trestního řádu č.141/1961 Sb., strany trestního procesu, obviněný, podezřelý, obhájce, státní zástupce, zkrácené přípravné řízení, přípravné řízení, obžaloba, řízení před soudem, řízení před samosoudcem, rozsudek, usnesení, trestní příkaz, opatření, vazba v trestním řízení, řízení před soudem, zajišťovací úkony, opravné prostředky řádné a mimořádné, vykonávací řízení trestní, mezinárodní justiční spolupráce - základy, doplněno o praktické příklady.6. rodinné právo v novém občanském zákoníku č. 89/2012 Sb., zletilost, svéprávnost, přiznání svéprávnosti, manželství, zdánlivé a neplatné manželství, práva a povinnosti manželů, rozhodování o záležitostech rodiny, manželské majetkové právo, rozvod manželství, určování rodičovství, osvojení, pěstounská péče, svěření dítěte do péče jiné fyzické osoby než rodiče, poručenství, opatrovnictví, výživné, vztahy rodičů k dětem a naopak, rodičovská odpovědnost a její pozastavení, omezení, zbavení, preventivní, výchovná a sankční opatření při výchově dítěte´, ústavní výchova.

Literatura

doporučená literaturaŠÁMAL, Pavel. Trestní řád :komentář. 7., dopl. a přeprac. vyd. V Praze: C.H. Beck, 2013. s. v-xii,. ISBN 9788074004650. infoZákon o soudnictví ve věcech mládeže :komentář. Edited by Pavel Šámal - Milana Hrušáková. 3. vyd. Praha: C.H. Beck, 2011. xx, 968 s. ISBN 9788074003509. infoTrestní zákoník :komentář. Edited by Pavel Šámal. 1. vyd. Praha: C.H. Beck, 2010. xiv s., s. ISBN 9788074001789. infoneurčenoŠÍNOVÁ, Renáta a Ondřej ŠMÍD. Aktuální problémy rodinněprávní regulace: rodičovství, výchova a výživa nezletilého. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Leges, s. r. o., 2013. s. 244-250, 6 s. ISBN 978-80-87576-74-8. infoŠÍNOVÁ, Renáta, Ondřej ŠMÍD a Marek JURÁŠ. Aktuální problémy rodinněprávní regulace :rodičovství, výchova a výživa nezletilého. Praha: Leges, 2013. 302 s. ISBN 9788087576748. infoSCHÖN, Monika . Postavení rodičů při výchově a péči o dítě: Od obecného zákoníku občanského k novému občanskému zákoníku. In ŠÍNOVÁ, Renáta a Ondřej ŠMÍD . Aktuální problémy rodinněprávní regulace :rodičovství, výchova a výživa nezletilého. Praha: Leges, 2013. s. 80-89, 302 s. ISBN 978-80-87576-74-8. infoDAVID, Ludvík , Milana HRUŠÁKOVÁ , František IŠTVÁNEK, Vít JAKŠIČ, Naděžda JAVŮRKOVÁ, Miroslava JIRMANOVÁ, Martina KASÍKOVÁ, Petr LAVICKÝ , Alena MACKOVÁ, Alice SEDLÁKOVÁ, Petr SMOLÍK, Jiří SPÁČIL , Jaruška STAVINOHOVÁ , Renáta ŠÍNOVÁ , Petr ŠUK, Marie VOKŘINKOVÁ, František VONDRUŠKA, Jan ZÁRUBA, Marta ZAVADILOVÁ, Petr ZIMA a Milan ŽONDRA . Občanský soudní řád. Komentář. I. a II. díl. 2009. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, a. s., 2009. 1986 s. Komentáře Wolters Kluwer. ISBN 978-80-7357-460-4. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Klusákdoc. PhDr. Dana Knotová, Ph.D.