Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza kvalitativních dat (PBSNPB43)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBSNPB43 - Analýza kvalitativních dat, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je koncipován jako soubor přednášek a seminářů k teorii a praxi práce s kvalitativními daty. Nejedná se však o systematický výklad analytických a interpretačních přístupů jednotlivých designů kvalitativního výzkumu. Postupy kvalitativní analýzy a interpretace budou v kurzu nahlíženy především pohledem badatele pracujícího na konkrétním kvalitativním projektu. Zvláštní důraz tak bude kladen na propojení teoretických otázek s analytickými dovednostmi. Kurz obsahově navazuje na předmět Mgr. Švaříčka - Filozofie pedagogických a sociálních věd a na předmět dr. Šeďové - Kvalitativní výzkum, jejichž absolvování je podmínkou zápisu. V kurzu budou využívány soubory skutečných kvalitativních dat a program pro kvalitativní analýzu ATLAS/ti, jehož zvládnutí patří mezi hlavní cíle kurzu.Absolvent po úspěšném ukončení studia je schopen: demonstrovat postupy analýzy kvalitativních dat.

Osnova

Základní analytické nástroje. Uvedení do programu Atlas/ti. Digitalizace dat a jejich výhody.Techniky kontroly kvality výzkumu. Založení projektu, příprava primárních datových dokumentů.Analýza dat v případové studii.Vytváření úryvků, zakladní kódování.Přednáška: Analýza dat v zakotvené teorii. Seminář: Složitější kódovací postupy. Práce na projektu.Analýza dat v biografickém výzkumu. Dokončení kódování, tvorba memo poznámek a dalších záznamů. Práce na projektu.Narativní analýza. Hierarchizace kódů, relace mezi kódy, rodiny kódů. Práce na projektu.Tvorba konceptuálních schémat. Práce na projektuPokročilejší nástroje programu Atlas/ti. Práce na projektu.Vytváření kostry příběhu. Práce na projektu.

Literatura

FLICK, Uwe. An Introduction to qualitative research. 1st ed. London: SAGE Publications, 1999. 293 s. ISBN 0-7619-5587-9. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Klára Šeďová, Ph.D.