Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy české vzdělávací politiky (PG44B55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PG44B55 - Vybrané problémy české vzdělávací politiky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz Vybrané problémy české vzdělávací politiky navazuje na povinný kurz Vzdělávací politika. Z témat, jež jsou řešena v povinném kurzu, vybírá ta, která jsou aktuální, problematická z hlediska jejich řešení v rámci praktické vzdělávací politiky, a současně na která nebylo dost prostoru v povinném kurzu. Témata budou představena a diskutována na základě evropského kontextu a konkrétní situace v ČR. Současně je v jejich výběru zohledněn zájem studentů, který se během výuky povinného kurzu projeví a který mohou studenti formulovat vždy na začátku semestru. Z toho vyplývá, že témata budou variabilní.

Osnova

(1) Otázka rovných vzdělávacích příležitostí v evropském kontextu(2) Otázka rovných vzdělávacích příležitostí v českém vzdělávacím systému(3) Kompozice všeobecného a kvalifikačního vzdělávání v evropském a českém vzdělávacím prostoru(4) Organizace vyššího sekundárního vzdělávání a způsoby jeho ukončování (česká maturita jako jedna z variant)(5) Modely preprimárního vzdělávání jako realizace různých modelů sociální a vzdělávací politiky(6) Modely financování terciárního vzdělávání (otázka školného)(7) Modely učitelské přípravy(8) Dostupnost vyššího vzdělání versus „překvalifikovanost“(9) Mezinárodní měření vzdělávacích výsledků (PISA)Součástí kurzu bude diskuse o dílčích aktuálních tématech vzdělávací politiky s oporou o průběžné sledování sdělovacích prostředků a webových portálů k tématice školství a vzdělávání (Academia, Edu-in, Scio, …).

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Milada Rabušicová, Dr.