Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky (PGK33B62)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PGK33B62 - Základy speciální pedagogiky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz si klade za cíl seznámit posluchače s paradigmaty speciální pedagogicky v dnešní době i v minulosti, uvést studenty do problematiky jednotlivých speciálně pedagogických disciplín. Kurz představí současnou nabídku vzdělávacích možností žáků se speciálními potřebami a její legislativní zakotvení.

Osnova

Speciální pedagogika – konstituovaná pedagogická vědní disciplína.Základní terminologie, kategorie a metody ve speciální pedagogice.Speciálně pedagogické disciplíny.Vývoj péče o lidi s postižením.První vzdělávací aktivity zaměřené na lidi s postiženímRole ústavní péče při vzdělávání lidí s postiženímVývoj speciálního vzdělávání.Současné pojetí speciální pedagogiky.Systém speciálního vzdělávání v České republice.Právní zakotvení speciálního vzdělávání.Přehled systémů speciálního vzdělávání v zahraničí.Trendy speciálního vzdělávání.

Literatura

Pipeková, Jarmila. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-65-6Valenta, Milan. Přehled speciální pedagogiky a školská integrace. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého Olomouc, 2003. Učebnice. ISBN 80-244-0698-5.MÜLLER, Oldřich. Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné škole. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2001. 289 s. ISBN 80-244-0231-9. infoMONATOVÁ, Lili. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno: Paido, 1996. 77 s. ISBN 80-85931-20-6. info

Garant

doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vlastimil Čiháček, Ph.D.