Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logická analýza přirozeného jazyka I (PH0142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PH0142 - Logická analýza přirozeného jazyka I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu student musí umětrozpoznat přesně, o čem mluví daný výraz,zdůvodnit sémantické zásady Transparentní intenzionální logiky a obhájit je proti možným námitkám,najít konstrukci, která je významem daného výrazu (v nepříliš složitých případech),definovat význam, denotaci, referenci,rozlišit de re a de dicto supozici

Osnova

Sémantika a syntax, aplikováno na přirozený jazyk.Počátek moderní sémantiky (přirozeného jazyka): Frege.Fregův problém, jeho návrh řešení.Denotace a smysl.Interpretace Fregova řešení pofregovskými filozofy. Co je to smysl?Pojem možného světa. Sémantiky možných světů.Transparentní intenzionální logika (TIL).Intenze a extenze.Kritika 'Fregovy teze'.Aparát TIL. Epistémická báze. Prostá hierarchie typů nad epistémickou bází.Klíčový pojem: konstrukce. Rozvětvená hierarchie typů, větší expresivita oproti Russellově hierarchii.Řešení některých problémů.Supozice de dicto a de re.

Literatura

MATERNA, Pavel. Svět pojmů a logika. 2., opr. vyd. Praha: Filosofia, 2000. 135 s. ISBN 80-7007-085-4. info

Požadavky

PH1201 Logika II || PHK1201 Logika II Zkouška z Logika (1.ročník)

Garant

prof. PhDr. Josef Krob, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Materna, CSc.