Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z politické filosofie I (PH0196)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PH0196 - Vybrané kapitoly z politické filosofie I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cyklus přednášek a seminární četby poskytuje přehled o základních tématech politické filosofie a o jejich vztahu k politice, zejména s důrazem na sepětí těchto témat s pojetím státu a dalších forem organizace politického života. Z rozdílných pozic politické filosofie budou probírány povahy státního zřízení, principy vztahu státu a občanů, sociálního uspořádání apod.Kurz je zaměřen zejména na tato témata: svobodu, rovnost, sociální spravedlnost a pospolitost, a to jako koherentní skupinu souvisejících témat, promítajících se do řady současných teoretických diskusí i praktických politických kroků. V kurzu je představena struktura a formování zvolených témat v historickém kontextu a jejich filosofické argumentování, a to také na pozadí konkrétních stanovisek významných představitelů politické filosofie jako jsou např. I. Berlin, F. Hayek, R. Dworkin, M. Walzer, R. Nozick, J. Rawls, A. Etzioni, H. Tam, J. Raz, a řada dalších. Cyklus přednášek a seminární četby bude rozdělen do jednotlivých částí věnovaných příslušným dílčím tématům.Po ukončení tohoto kurzu budou studenti schopni porozumět pojmům a tématům svobody, rovnosti, sociální spravedlnosti a pospolitosti, jak v jejich historickém kontextu, tak i v souvislosti s aktuálními teoretickými diskusemi a praktickým politickým jednáním. Současně budou studenti schopni orientovat se ve struktuře jednotlivých rozdílných stanovisek, v rámci těchto pojmů, a rozlišovat i porozumět jejich filosofické argumentaci. Studenti rovněž porozumí dopadům aplikace těchto stanovisek v praktických politických postojích a politickém jednání.

Osnova

1. svoboda a její různé formy, politické překážky svobody2. soukromé vlastnictví a přerozdělování3. obhajoba a kritika rovnosti, rovnostářské postoje a rovnost příležitostí4. spravedlnost a sociální spravedlnost5. spravedlnost jako oprávnění a spravedlnost jako zásluha6. společnost a individuum, sociální stát a minimální stát7. národní stát a multikulturalismus

Literatura

doporučená literaturaHEYWOOD, Andrew. Politické ideologie. Translated by Zdeněk Masopust. 4. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2008. 362 s. ISBN 978-80-7380-137-3. infoSWIFT, Adam. Politická filozofie :základní otázky moderní politologie. Translated by Denisa Šmejkalová. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005. 190 s. ISBN 80-7178-859-7. infoSoučasná politická filosofie :sborník textů anglosaských autorů 20. století. Edited by János Kis, Translated by Pavel Barša. Vyd. 1. Praha: Oikoymenh, 1997. 501 s. ISBN 80-86005-60-7. infoPolitická filosofie 20. století. Edited by Karl Ballestrem - Hennig Ottmann, Translated by Alena Bakešová. 1. vyd. Praha: ISE, 1993. 302 s. ISBN 80-85241-52-8. info

Požadavky

PH_PoZ Postupová zkouška || PHK_PoZ Postupová zkouška || PROGRAM ( N - HS ) || PROGRAM ( N - PH ) || PROGRAM ( N - SS ) || PROGRAM ( N - MA )

Garant

prof. PhDr. Josef Krob, CSc.

Vyučující

PhDr. Pavel Baran, CSc.