Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia filozofie (PH1101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PH1101 - Úvod do studia filozofie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování zná základní filozofické pojmy, základní osobnosti dějin filozofie a základní problémy systematické filozofie, dokáže aplikovat základní filozofickou literaturu a interpretovat některé texty filozofické pramenné literatury. Dokáže zformulovat samostatnou úvahu na zadané téma.

Osnova

1. Cíl filosofie (odpovědět na filosofické otázky / zbavit se filosofických otázek)2. Historický vs. systematický přístup ke studiu filosofie3. Hlavní filosofické problémy4. Filosofické metody: dialektika, kontemplace, pojmová analýza, argumentace, experimentální filosofie5. Filosofická terminologie (hermeneutický problém, dialektika pojmu, dynamika filosofických pojmů, filosofie jako kritika jazyka)6. Filosofie jako humanitní disciplína, filosofie jako věda, jako poezie a jako teologie (příbuzné disciplíny/sousedé)7. Prameny (primární a sekundární texty, encyklopedie, časopisy, blogy, jak přistupovat k filosofickému textu)8. Cíl, smysl, důvod studia filosofie (proč tady jsme, co si máte ze studia filosofie odnést, co musíme znát a co musíme umět použít, možnosti uplatnění)9. Studium filosofie na FF MU (akademická filosofie, dějiny Katedry filosofie, aktuální dění, spolky, divadlo, Jednota, časopisy)10. Role filosofie a filosofů ve společnosti (filosofie jako propedeutika k vládnutí (Platón), filosofie jako sociální kritika (Marx), filosofie jako metoda osobního zdokonalení (Nietzsche), kritické myšlení/argumentace, filosofie jako terapie (Wittgenstein))

Literatura

povinná literaturaBLECHA, Ivan. Filosofie :(základní problémy). 2. opr. a rozš. vyd. Olomouc: FIN, 1996. 271 s. ISBN 80-7182-032-6. info• Betrand Russell, Problémy filosofie, Čin, [1912] 1927, kap. 15 „Hodnota filosofie“.Filozofie pro normální lidi. Edited by Jaroslav Peregrin, Illustrated by Luboš Bokštefl. Praha: Dokořán, 2008. 142 s. ISBN 978-80-7363-192-5. infoTVRDÝ, Josef. Úvod do filosofie. Vyd. 1. v Brně: Komenium, 1947. 197 s. info

Garant

prof. PhDr. Josef Krob, CSc.

Vyučující

doc. Dr. phil. Jakub Mácha, Ph.D.