Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ontologie I (PH1203)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PH1203 - Ontologie I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:přiřadit problém či výraz z dějin ontologie osobě filosofa, historické etapě a dalším filosofickým souvislostem;identifikovat problem tematizovaný v diskusi kolem ontologických otázek;systematicky nikoli pouze chronologicky rekapitulovat hlavní explikační tendence v ontologii.Výsledkem četby pramenné literatury má být dobrá znalost originálního textu a schopnost zařadit jej do historických souvislostí a filosofického kontextu. Po prokázané schopnosti orientovat se v naznačené problematice je možno přistoupit k rozpravě o některém z uvedených témat.

Osnova

Přehled základních typů a konkrétních podob ontologických koncepcí jak se objevovaly ve filosofickém myšlení od antiky po současnost. Důraz je kladen na proměny v chápání klíčových tradičních ontologických kategorií (čas, prostor, pohyb, bytí, vesmír) a jejich postupné splývání s přírodovědeckou problematikou. Kritika stacionárního a antropologického pojetí ontologie.

Literatura

Augustinus: Vyznání.Husserl: Idea fenomenologie.Engels: Dialektika přírody.Bytí a čas. Praha: Oikoymenh, 1996. 477 s. ISBN 80-86005-12-7. infoKosmos a živly. Edited by Petr Rezek. Vyd. 1. Praha: Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1992. 107 s. ISBN 80-85241-18-8. infoDESCARTES, René. Rozprava o metodě. 3. vyd. Praha: Svoboda, 1992. 67 s. ISBN 80-205-0216-5. infoARISTOTELES, 384-322 př.Kr. O nebi ; O vzniku a zániku : O vzniku a zániku (Přít.). Bratislava: Pravda, 1985. infoKANT, Immanuel. Kritika čistého rozumu : Kritik der reinen Vernunft von Immanuel Kant (Orig.). 1. vyd. Bratislava: Pravda, 1979. 577 s. infoHARTMANN, Nicolai. Nové cesty ontológie [15977]. Bratislava: Pravda, 1976. infoZlomky předsokratovských myslitelů. Edited by Karel [estetik Svoboda. V Praze: Nákladem České Akademie věd a umění, 1944. info

Garant

prof. PhDr. Josef Krob, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Josef Krob, CSc.