Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzská filozofie 19. a 20. st. (PH2105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PH2105 - Francouzská filozofie 19. a 20. st., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou:porozumění specifičnosti současné francouzské filozofie;přehled hlavních směrů francouzské filozofie 20. století;vymezení a charakteristika klíčových témat;osvojení základních metod výzkumu (např. strukturální metoda, dekonstrukce)Po absolvování kurzu budou mít studenti základní přehled o filozofii daného období a budou schopni orientovat se ve francouzské akademickém prostředí.

Osnova

Úvod do francouzské filozofie 19. a 20. století (zvláštnosti francouzského filozofického myšlení, francouzské akademické instituce).Přelom 19. a 20. století (přehled základních směrů).Filozofie intuice (Bergson).Křesťanský personalismus a existencialismus (Marcel).Existencialismus a fenomenologie (Sartre, Merleau-Ponty).Marxismus (Sartre).Strukturalismus (Foucault, Lévi-Strauss).Dekonstrukce (Derrida).

Literatura

DESCOMBES, Vincent. Stejné a jiné :čtyřicetpět let francouzské filosofie (1933-1978). 1. vyd. Praha: Oikoymenh, 1995. 181 s. ISBN 80-85241-74-9. info

Garant

prof. PhDr. Josef Krob, CSc.

Vyučující

PhDr. Dagmar Pichová, Ph.D.