Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická polština - základy polské gramatiky II (PJA123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PJA123 - Praktická polština - základy polské gramatiky II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět PJA123 - Základy polské gramatiky II je dílčí disciplínou v rámci souboru praktických jazykových kurzů Praktická polština - blok II (PJA123, PJA124). Základy polské gramatiky jsou koncipovány jako dvousemestrový kurz, jenž navazuje na komunikační kurz polštiny a skládá se z teoretického výkladu a cvičení. Výuka nemá klasickou strukturu 1/1, tj. přednáška a seminář, část výkladová a praktická se vzájemně prostupují. Kurz je založen na výkladu polských gramatických jevů a současně na kontrastivním srovnávání českého a polského morfologického a slovotvorného systému. Podává základní informace o polské výslovnosti, deklinaci, konjugaci, slovotvorbě a syntaxi. S gramatickými jevy se posluchači seznamují prostřednictvím textů, ilustrujících jejich funkční charakteristiky a zapojení do kontextu. Součástí výuky jsou gramatická cvičení, jejichž cílem je zautomatizovat používání jednotlivých gramatických struktur. Kurz přináší rovněž základní orientaci v polské lingvistické terminologii. V kurzu jsou primárně používány učebnice z krakovské řady Język polski dla cudzoziemców. Posluchači dosáhnou po druhém semestru stupně B1 "stopień progowy".

Osnova

1. Nominativ a akuzativ pl. substantiv, adjektiv a osobních zájmen2. Konjugace nepravidelného slovesa powinien3. Používání sloves prosić, musieć, trzeba, warto, powinien4. Budoucí čas dokonavých a nedokonavých sloves5. Dativ osobních zájmen6. Tvoření příslovcí7. Systém předložek a jejich používání8. Stupňování adjektiv a příslovcí9. Časové a prostorové vztahy v syntaktických konstrukcích10. Podmiňovací způsob11. Genitiv pl. substantiv a adjektiv12. Číslovky - deklinace a používání

Literatura

Miodunka, W.: Cześć, jak się masz? (+ nahrávky na CD), Kraków 2002Lipińska, E., Dąmbska, E.G.: Kiedyś wrócisz tu... (+ nahrávky na CD), Kraków 2003Pyzik, J.: Przygoda z gramatyką. Fleksja i słowotwórstwo imion, Kraków 2000Garncarek, P.: Czas na czasownik. Ćwiczenia gramatyczne z języka polskiego, Kraków 2003Pyzik, J.: Iść czy jechać? Ćwiczenia gramatyczno-semantyczne z czasownikami ruchu, Kraków 2003

Požadavky

PJA120 Praktická polština - kom. I && PJA121 Praktická polština - gram. I && NOW ( PJA124 Praktická polština - kom. II ) && NOW ( PJA122 Praktická polština - ortogr. )

Garant

Mgr. Roman Madecki, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Roman Madecki, Ph.D.