Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České zeměvědné reálie v polštině (PJs306)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PJs306 - České zeměvědné reálie v polštině, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit posluchače přesně a adekvátně se vyjadřovat v cizím jazyce o základních specificky českých kulturních, historických, geografických a politických reáliích se zaměřením na potenciální průvodcovskou činnost, resp. přípravu informačních a propagačních materiálů regionálního i nadregionálního charakteru, seznámit je se základními typy informačních a propagačních textů, jejich obsahovými, formálními a stylovými zvláštnostmi. Posluchači budou seznámeni s principy praktické transkripce a odborné transliterace českých vlastních jmen v psaném cizojazyčném textu, se zásadami gramatické adaptace českých proprií v jazykovém systému daného jazyka. Při výuce budou využívány autentické texty z oblasti turistiky a cestovního ruchu tak, aby posluchači získali co nejširší přehled o dané problematice v jednotlivých výše uvedených oblastech.

Osnova

1. Geografia Republiki Czeskiej2. Kluczowe wydarzenia czeskiej historii3. System polityczny i scena polityczna Republiki Czeskiej4. Oferta turystyczna Czech: część zachodnia (właściwe Czechy)5. Oferta turystyczna Czech: część wschodnia (Morawy i Śląsk)6. Święta, tradycje i obyczaje w Czechach7. Jak w czeskim filmie... (Wybitne postacie i utwory kina czeskiego) & O Babuni, ale też o Haszku, Czapku, Hrabalu i Kunderze (Z historii literatury czeskiej)

Literatura

LOTKO, Edvard. Čeština a polština v překladatelské a tlumočnické praxi. Ostrava: Profil, 1986. infoLOTKO, Edvard. Synchronní konfrontace češtiny a polštiny :soubor statí. 1. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1997. 152 s. ISBN 80-7067-739-2. infoKRAUSOVA-ŻUR, Isabela. Czechy: gospoda pełna humoru: Czechy : gospoda pełna humoru : przewodnik turystyczny. Kraków: Bezdroża, 2003. 444 s.TOMASZEWSKI, Jerzy. Czechy i Słowacja: historia państw świata w XX wieku. Wyd. 3, uzupełnione. Warszawa: Wydawnictwo Trio, 2008. 405 s.Historia literatury czeskiej :zarys. ISBN 9788304050143. infoLOTKO, Edvard. Zrádná slova v polštině a češtině. Olomouc 1987Kompendium wiedzy o turystyce. ISBN 9788301158149. info

Požadavky

PJA205 Jazyková cvičení II && PJs210 Základy překladatelství Przedmiot jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów III roku kierunku Język polski ze specjalizacją w dziedzinie działalności gospodarczej, usług i ruchu turystycznego. Warunkiem wpisu (dotyczy też studentów-stypendystów Erasmusa!) jest absolwowanie przedmiotu PJs210 i dobra znajomość języka polskiego i czeskiego (podstawą seminarium jest m. in. praca z tekstami w obu językach).

Garant

Mgr. Roman Madecki, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Michal Przybylski