Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná přednáška a exkurze II (PLIN023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLIN023 - Odborná přednáška a exkurze II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz kombinuje exkurze na specializovaná jazykovědná pracoviště s cyklem lingvistických přednášek domácích a zahraničních odborníků zabývajících se (nejen) korpusovým a počítačovým zpracováním jazyka. Cílem je obohatit standardní výuku počítačové lingvistiky a jazykovědné bohemistiky o konkrétní vhled do sféry primárního i aplikovaného lingvistického výzkumu a seznámit studenty s možnostmi uplatnění jejich specializace v praxi.Předmět je určen zejména studentům oboru Český jazyk se specializací počítačová lingvistika, otevřen je však všem bohemistům i studentům ostatních filologických oborů.Po skončení projektu INOVA.CZ (tj. od jarního semestru 2015) se studenti budou muset podílet na finančních nákladech exkurzí.

Osnova

Exkurze budou pořádány především do Ústavu Českého národního korpusu FF UK, na jednotlivá pracoviště Ústavu pro jazyk český AV ČR a do firem a institucí, v nichž mohou absolventi oborů zaměřených na počítačovou lingvistiku, bohemistiku a další blízké obory najít uplatnění.Přednáškový cyklus se zaměří na témata z oblasti teorie a praxe korpusového a počítačového zpracování jazyka, např. na budování, značkování a využívání korpusů, typy desambiguace, nástroje na korektury pravopisu a gramatiky v elektronických editorech, využití morfologické analýzy v internetových prohlížečích, na problematiku počítačového překladu, na analýzu a syntézu mluveného jazyka apod. Část přednášek se bude věnovat tématům „nepočítačově“ orientované bohemistické lingvistiky.Náplň kurzu bude v každém semestru obměňována a aktuálně dotvářena, mj. podle návrhů studentů. Nabídka exkurzí se bude zčásti opakovat, a to v pevné vazbě na jarní nebo podzimní semestr (proto odlišení I, II; absolvování kurzu I není podmínkou pro registraci kurzu II). Náplň přednáškového cyklu bude upřesněna na začátku nebo v průběhu semestru. Pro jarní semestr 2015 se počítá mj. s pokračováním přednášek Mgr. Lukavského z firmy Moravia IT specializované na počítačové překlady, s přednáškou prof. Nekuly z Regensburgu věnovanou diglosii v mezinárodních organizacích a firmách, přednáškou Ing. Puchrika o tvorbě „chytrých map“ na internetu (Clevermaps). Na přání studentů se připravuje přednáška o esperantu ad.Exkurze pro jarní semestr 2015:- Česká televize Brno,- brněnská pobočka společnosti Seznam.cz,- tiskové oddělení ZOO Brno.

Literatura

Literatura bude studentům zadávána aktuálně v relaci k tématům přednáškového cyklu a zaměření navštívených lingvistických pracovišť.

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeňka Hladká, Dr.Mgr. Marek Grác, Ph.D.